Škripa kočnica: Kada je ova pojava razlog za zabrinutost i odlazak kod mehaničara?

01.10.2022

15:55

0

Autor: D. R.

Način vožnje umnogome će odrediti životni vek vaših kočionih pločica

Škripa kočnica: Kada je ova pojava razlog za zabrinutost i odlazak kod mehaničara?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cviljenje ili škripa kočnica, kako god vi definišete te zvukove, uglavnom su neprijatni, ali mogu ukazivati ​​i na ozbiljan problem u vašem kočionom sistemu.

Postoje dve osnovne vrste kočionih sistema, disk i bubanj.

Disk kočnice su vrlo česte i sadrže pločice, rotore i zupce. Bubanj kočnice sadrže cilindar papuče, bubanj i točak. Bez obzira koji sistem kočenja ima vaš automobil, ako čujete kako cvile, vreme je da svoj automobil odvezete kod majstora na pregled.

Ako vaše kočnice proizvode buku, automobil vam trese tokom zaustavljanja ili ako ste primetili smanjenje zaustavne snage automobila, najverovatniji uzrok su istrošene kočione pločice. Najbolja i najsigurnija opcija je njihova zamena.  

Ukoliko čujete cviljenje kočnica dok se papučica kočnice ne pritiska, moguće je da indikator istrošenosti kočionih pločica dodiruje rotor što je znak da su vaše pločice istrošene i vreme je za proveru kod mehaničara.

Većina cviljenja kočnica može da se lako dijagnostikuje i reši. Ako imate relativno nove pločice kočnica, ali i dalje imate ove znakove, posebno ako ujutro čujete cviljenje, zvukovi mogu biti od vlage koja se zadržava na rotoru, nešto što će vremenom nestati samo od sebe. Ili se između naslona ploče rotora i rotora može nalaziti kamenčić.

Pexels
 

Način vožnje vozila umnogome će odrediti životni vek vaših kočionih pločica. Ukoliko je vaš stil vožnje umeren s manje agresivnog kočenja, vaše kočione pločice mogu trajati i do 150.000 kilometara, piše Revija Hak.

Međutim, ako se vozite gradskim ulicama gde često morate da se zaustavljate, možda će biti potrebno da mnogo ranije promeniti pločice kočnica. Ako obratite pažnju na znakove upozorenja na istrošene kočnice i pobrinite se da instalirate kvalitetne pločice kočnica, možete biti sigurni da će se vaš automobil moći da se zaustavi kako treba.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike