24SEDAM POŽAREVAC Obeležen Dan rudara, položeni venci

06.08.2021

17:11

0

Autor: 24sedam

Predstavnici ogranka „TE-KO Kostolac“, Sindikalne organizacije EPS-a, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, položili su vence na spomen obeležje

24SEDAM POŽAREVAC Obeležen Dan rudara, položeni venci
Požarevac Dan rudara - Copyright Opština Požarevac

Povodom Dana rudara, predstavnici ogranka „TE-KO Kostolac“, Sindikalne organizacije EPS-a, Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, položili su vence na spomen obeležje spred starog ulaza u nekadašnju jamu za podzemnu eksploataciju uglja u Starom Kostolcu.

Na ovom mestu se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović:

- Okupili smo se danas da proslavimo Dan rudara, ustanovljen povodom štrajka u Senjskom rudniku na današnji dan, 1903. godine. Događaji iz tog perioda imaju za rezultat poboljšanje uslova rada rudara, a to je cilj kome i danas težimo, mada smo od tada prešli dug put. Pre kostolačkog rudnika, u tadašnjoj Srbiji, bio je otvoren samo Senjski rudnik, a kao što znate od početka eksploatacije uglja na ovom prostoru prošle godine se navršilo tačno 150 godina. Kada to uzmemo u obzir, siguran sam da ni najprecizniji statističari ne bi uspeli da izračunaju koliko je dece i porodica othranjeno u Kostolcu i okolini zahvaljujući uglju. Samo oni koji su taj hleb jeli i oni koji ga jedu i danas znaju koliko ima kora i koliko je težak. Uprkos napretku i razvoju mehanizacije, prisustvo čoveka na najodgovornijim mestima eksploatacije uglja uvek će biti nezamenljivo. Uslovi rada na tim mestima mogu se ublažiti, ali kiša, vetar, sneg i vrućina uvek će biti prisutni kao protivnici. Ipak, ta borba za proizvodnju električne i toplotne energije, pokretača modernog društva, nikada ne sme stati. Zato sa ovog mesta mogu da kažem da mnogi građani koji u svojim domovima pritisnu prekidač za svetlo ne mogu da zamisle šta tom tako jednostavnom potezu zapravo prethodi. Ne mogu ni da zamisle koliko je vaše muke i danonoćnog rada potrebno da bi se pokrenula bilo koja mašina ili aparat koji oni svakodnevno koriste. Zato koristim i ovu priliku kao gradonačelnik, kao što sam koristio i svaku prethodnu kao Kostolčanin da vam kažem hvala. Želim da se zahvalim i menadžmentu čija je odgovornost zbog svega navedenog nemerljiva, kako za proizvodnju uglja i električne energije tako i za sudbine svojih radnika koje su im date na poverenje. Srećan 6. avgust Dan rudara i želim svim zaposlenima svakog dana bezbedan povratak kući, puno lične i porodične sreće.

Opština Požarevac
 

Ispred ogranka “TE-KO Kostolac” obratio se Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja, koji je rekao da je prva sijalica u Beogradu zasvetlela zahvaljujući kostolačkim rudarima. Kasnije su se otvarali novi rudnici Novi Kostolac, Ćirikovac jama, Površinski kop i na kraju Površinski kop „Drmno“ koji je trenutno jedini aktivan kop.

Proizvodnja otkrivke na kopu „Drmno“ započeta je 1994, a uglja 1987. godine. Savremen, moderan kop, ugalj se otkopava površinskom eksploatacijom na dubini od 120 metara, ali se tendencijom zaleganja uglja do 140 metara, podsetio je na današnji dan Bulatović.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike