24SEDAM KIKINDA Bogata arheološka jesen u okolini Kikinde i ovog dela Banata

29.10.2021

19:11

0

Autor: 24sedam

Mlađe koleginice i kolege predvodila je Lidija Milašinović, direktorica kikindskog Narodnog muzeja

24SEDAM KIKINDA Bogata arheološka jesen u okolini Kikinde i ovog dela Banata
Kikinda muzej - Copyright Opština Kikinda

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, uprličio je prijem za arheologe iz naše zemlje i SAD koji obavljaju istraživanja na lokalitetu nekropole kod Mokrina. Mlađe koleginice i kolege predvodila je Lidija Milašinović, direktorica kikindskog Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima, arheološka istraživanja na lokalitetu čuvene nekropole kod Mokrina realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture, a u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Beograda i Institutom Biosens iz Novog Sada:

- Već od ponedeljka nas čeka nastavak istraživanja na lokalitetu Anka Siget u mestu Rabe. Ovaj projekat realizujemo u saradnji sa Univerzitetima u Viskonsinu i Mičigenu, a finansira ga američki Nacionalni fond za nauku, u iznosu od 300.000 dolara. Zbog pandemije, istraživanja nisu realizovana u željenom obimu- rekla je Milašinović i izrazila nadu da će im naredna godina, u epidemiološkom smislu, biti naklonjenija. Pored lokaliteta Gradište kod Iđoša, u našoj sredini postoji još jedan lokalitet u blizini Mokrina, koji nigde nije evidentiran. Na tom lokaciji su planirana preliminarna desetodnevna istraživanja. Jugoslav Pendić, istraživač sa novosadskog Instituta Biosens i rukovodilac terenskih istraživanja na nekropoli kod Mokrina, potvrdio je da su tokom poslednje dve nedelje obavili istraživanja, u nameri da pokrenu proces zaštite ovog lokaliteta iz rano bronzanog perioda:

- Ovaj izuzetno važan lokalitet dosad nije stavljen pod zaštitu. Istražili smo tri groba iz rano bronzanog doba, a u četvrtak pronašli grob novijeg datuma. Vrlo je moguće da je iz ranog srednjeg veka. Sa individuom je nađena i konjička oprema, pa pretpostavljamo da je u pitanju ratnik koji se slučajno tu našao. Nalazi će proći detaljnu obradu, a u narednom periodu planirano i geofizičko istraživanje lokaliteta- saopštio je Pendić. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, izrazio je uverenje da će država, ali i lokalna samouprava, i u narednmo periodu, podržati ovakva istraživanja:

- Potencijal arheoloških lokaliteta, Kikindu može još više da približi svetu, pre svega, stručnoj javnosti. Drago nam je što arheolozi iz celog sveta dolaze kod nas. Biće i dalje naši dragi gosti- konstatovao je Lukač.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike