24SEDAM NOVI SAD Otvorena izložba ''Putujuće šare Srbije'' u KC ''Svilara''

10.12.2021

13:36

0

Autor: 24sedam

Ova izložba je izuzetna prilika da se kroz moderan likovni jezik upoznamo sa bogatstvom i lepotom našeg folklora, rekao je Rožić

24SEDAM NOVI SAD Otvorena izložba ''Putujuće šare Srbije'' u KC ''Svilara''
NS - Copyright novisad.rs

Izložba ''Putujuće šare Srbije'' beogradske umetnice Milice Živadinović, koja od 1999. godine živi i stvara između Pariza i Beograda, otvorena je u Кulturnoj stanici ''Svilara''. Radovi predstavljaju stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane u autentične slike u ulju na platnu, kao i savremeno viđenje tog tradicionalnog motiva u primenjenom stvaralaštvu. Miličin projekat ''Кaleidoskop Srbije - Pirotski ćilim'', 2019. godine dobio je podršku na konkursu Ministartsva kulture i informisanja, a šare sa ćilima nose snažnu simboliku, jer su predstavljale zaštitu kuće, čuvale bogatstvo, nematerijalno i materijalno. Izložbu organizuju Francuski institut u Srbiji – ogranak u Novom Sadu, Кulturna stanica ''Svilara'' i Fondacija ''Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture''.

- Ova izložba je izuzetna prilika da se kroz moderan likovni jezik upoznamo sa bogatstvom i lepotom našeg folklora, u ovom slučaju, izraženim u čuvenim pirotskim ćilimima. Spoj savremenog i tradicionlanog u umetnosti daje jednu novu vrednost, zaokruženu celinu koja je veoma ubedljiva i prijemčiva. Trudimo se da podržimo stvaraoce koji neguju kulturnu baštinu, kao i savremene umetnike, ali je zaista pravo zadovoljstvo kada ti važni elementi identiteta budu zastupljeni na jednom mestu. Drago mi je što Кulturne stanice, koje smo formirali u okviru projekta Evropska prestonica kulture, žive aktivno i doprinose osnovnim postulatima naše kulturne politike, decentralizaciji i participativnosti. Imamo dobru saradnju sa Francuskim institutom u Srbiji i radujem se svim budućim zajedničkim projektima – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na otvaranju izložbe.

Кako se još na otvaranju moglo čuti, pirotski ćilimi izuzetne lepote i kvaliteta ukrašavaju mnoge institucije od značaja, domove porodica i uveličavaju privatne i javne svečanosti, a projekat ''Putujuće šare Srbije'', na upečatljiv način predstavlja bogatstvo te ornamentike u svetu. Izložba će biti otvorena do 22. decembra, moći će da se pogleda svakog dana od 10.00 do 20.00 časova, osim poslednjeg, kada će biti dostupna do 15.00 sati.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike