24SEDAM RUMA Manifestacija "Dan posne hrane"

10.12.2021

13:36

0

Autor: 24sedam

Ove godine je fokus dat na neke nove stvari kako bi se posna kuhinjaobogatila kako dobrim ukusom

24SEDAM RUMA Manifestacija "Dan posne hrane"
NS - Copyright Opština Ruma

Srednja stručna škola "Branko Radičević" iz Rume organizovala je i ove godine tradicionalnu manifestaciju "Dan posne hrane".

Reč je o dugodišnjoj manifestaciji koju organizuju zajedno učenici i njihovi nastavnici praktične nastave kuvarstva, sa namerom da predstave nova zanimljiva jela bogatog ukusa, a posni jelovnik ovog puta ponudio je kombinaciju jela domaće srpske i kuhinja stranih zemalja.

Ove godine je fokus dat na neke nove stvari kako bi se posna kuhinjaobogatila kako dobrim ukusom, tako i zdravim elementima redukujući neke namirnice koje štetno utiču na zdravlje. Svake godine učenici se trude da poboljšaju i unaprede posnu kuhinju kako bi je učinili zdravijom i hranljivijom primenjujući kuvarsku tehniku, pravilan način rada i pazljiv odabir i doziranje namirnica prema utvrđenim recepturama. Potrebno je dobro poznavati nutritivna svojstva namirnica da bi ih pravilnim odabirom mogli isprojektovati u obrok koji bi mogao da zadovolji potrebe ljudi koji poste ili praktikuju dijetalnu rezimsku ishranu radi lečenja i očuvanja zdravlja. Posna kuhinja, ako se poznaje gastronomija i osnove pravilne ishrane, moze da bude veoma interesantna i zdrava, a da u konzumiranju uzivaju sva čula. Da bi se hrana dobro asimilovala u organizam, mora da reaguje vid, miris, ukus, dodir čak i sluh.

Radovi kojim su se učenici predstavili bili su: kakao od sojinog mleka, kanapei od kikiriki putera i suvog voća, kanapei od ajvara, sira i crnog luka, koljivo od ovsenih pahuljica sa suvim voćem i zele bombonama, burek od pečuraka, pica sa gljivama i posnim sirom, bunderava, pita sa jabukama, posni rafaelo, keks sa kokosom, kolač sa jabukama, španska pita, špagete sa tunjevinom, pita sa pečurkama.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike