24SEDAM NOVI SAD Počinјe nova era javnog prevoza uz električne autobuse

07.12.2021

14:30

0

Autor: 24sedam

Uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika je od velikog značaja za Novi Sad, kazao je Vučević

24SEDAM NOVI SAD Počinјe nova era javnog prevoza uz električne autobuse
NS - Copyright novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli potpisali su Ugovor o kreditu u cilјu realizacije Projekta nabavke do deset niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje, pod okrilјem Programa „Zeleni gradovi“ EBRD koji je zasnovan na velikom iskustvu te institucije u investiranju u opštinsku/gradsku  infrastrukturu.

- Uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika je od velikog značaja za Novi Sad.  Idemo u korak sa svetskim i evropskim trendovima koji prate tehnološki razvoj prevoznih sredstava, a ono što smo najavlјivali u periodu iza nas, konačno smo formalizovali potpisivanjem ovog Ugovora. Sa velikim zadovolјstvom i nestrplјenjem očekujemo realizaciju kupovine prvih električnih autobusa, čime kreće nova etapa javnog prevoza u gradu. JGSP „Novi Sad“ je raspisalo tender za kupovinu prvih deset električnih autobusa i kupovinu prateće infrastrukture 4. novembra, rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022. godine, dok je rok za isporuku 13 meseci. EBRD će finansirati ovu kupovinu sa kreditom od osam miliona evra na period od osam godina, odnosno uz dve godine grejs perioda i šest godina otplate, sa kamatnom stopom od 1,1 %. Hvala Evropskoj banci za obnovu i razvoj na podršci za do sada realizovane projekte, kao i za one koji nas očekuju, a to su izgradnja regionalne deponije i projekat vezan za alternativne izvore snabdevanja toplotnom energijom za grad - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli se zahvalio gradončelniku i njegovim saradnicima na odličnoj saradnji i naglasio da Novi Sad definitivno pripada porodici „Zelenih gradova“.

- Sada smo otišli korak dalјe, jer smo nakon uspešno realizovanog projekta sa JGSP „Novi Sad“ i nabavke velikog broja autobusa na prirodni komprimovani gas, započeli proces nabavke električnih autobusa. Zajednički cilј nam je očuvanje životne sredine i stvaranje uslova za kvalitetniji život lјudi u gradovima – rekao je Mateo Kolangeli.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike