24SEDAM KIKINDA Vidovdan obeležen velikim komemorativnim skupom

28.06.2021

08:18

0

Autor: 24sedam

Vence kraj spomen-ploče sa imenima 37 nastradalih sugrađana i skulpture, rad Rista Mihića iz Beograda, položili su zvaničnici lokalne samouprave

24SEDAM KIKINDA  Vidovdan obeležen velikim komemorativnim skupom
vidovdan - Copyright Opština Kikinda

Dan i slava Srpskih ratnih veterana obeleženi su i u našem gradu. Komemorativni skup upriličen je, na Vidovdan, kod spomen obeležja "Tuga". 

Vence kraj spomen-ploče sa imenima 37 nastradalih sugrađana i skulpture, rad Rista Mihića iz Beograda, položili su zvaničnici lokalne samouprave, ali i ratni veterani iz Vranja, Kuršumlije i našeg grada. To su učinile porodice poginulih i nestalih, članovi drugih boračkih organizacija, kikindske policije, ali i oficiri Vojske Srbije iz garnizona u Vranju i Kuršumliji. 

Opština Kikinda
 

Odali su poštu našim sugrađanima Željku Alaru i Miodragu Gladišaninu, koji su poginuli u njihovim jedinicama.

- Vidovdan je svesrpski praznik. Mi ga obeležavamo kao Dan veterana, ali i dan sećanja na sve poginule ratnike koji su se borili za srpski narod - rekao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine udruženja Srpski ratni veterani i dodao da je ovaj dan, kroz istoriju, vezan za sećanje i tugu. Pre komemorativnog skupa u centru grada, u crkvi Svetog Nikole, održan je pomen u znak sećanja na nastradale vojnike, dobrovoljce i policajce. 

Opština Kikinda
 

Zamenica gradonačelnika, Dijana Jakšić Kiurski, biranim rečima govorila je o stradanjima srpskog naroda tokom 90-tih godina prošlog veka, od raspada bivše Jugoslavije do NATO agresije 1999. godine.

Opština Kikinda
 

- Okupili smo se na ovom mestu na Vidovdan da položimo vence na spomen obeležje “Tuga” i odamo počast nastradalim sugrađanima. Ovde smo da odamo počast herojima i da se setimo njihove hrabrosti, uz večnu zahvalnost za sve što su uradili za borbu i spas naše zemlje. Od Vidovdana i Kosovske bitke, najznačajnijeg događaja u istoriji srpskog naroda, kada su se Srbi borili za očuvanje vere i slobode, ali i opstanak kompletne hrišćanske civilizacije, pa sve do današnjih dana, svedoci smo herojskog žrtvovanja srpskog naroda zarad istih pobuda kojima se danas klanjamo - ocenila je Dijana Jakšić Kiurski.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike