24SEDAM KIKINDA Ministarka Gordana Čomić posetila sedište Severnobanatskog okruga

21.06.2021

10:17

0

Autor: 24sedam

Ovi sastanci služe da se razmene iskustva i informacije - poručila je Čomić

24SEDAM KIKINDA Ministarka Gordana Čomić posetila sedište Severnobanatskog okruga
gordana čomić - Copyright Opština Kikinda

Primena Zakona o planskom sistemu u Srbiji bila je centralna tema sastanka Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa zvaničnicima grada Kikinde, pet opšina Severnobanatskog okruga, direktorima Centara za socijalni rad, policije, NSZ, Crvenog krsta, predstavnicima nacionalnih manjina i civilnog sektora.

- Ovi sastanci služe da se razmene iskustva i informacije, ali i da bismo pomogli ljudima da se povežu oko tema koje su vezane za razvoj nihovog okruga, pa i za razvoj Srbije. Suština ovih sastanaka jeste i da izbrišemo drugi deo rečenice koji se stalno ponavlja u izveštajim Evropske komisije, a to je da naša zemlja ima dobre propise i zakone, ali da se oni ne primenjuju. Nema primene zakona bez dijaloga. Na jesen, kada krenemo u drugi krug obilazaka, imaćemo dogovor o konceptima. Mi smatramo da je ministarstvo alat svim korisnicima i građanima Srbije. Okruzi imaju različite koncepte o sopstvenom razvoju, pa je neophodan dijalog o tome da se usaglasimo i zajedno napravimo sliku Srbije 2030. godine - poručila je ministarka Čomić. 

Opština Kikinda
 

Da je ovo pravi način da omogući bolja i kvalitetnija primena zakona i propisa konstatovao je Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga.

- Naš okrug je multikulturalan. Sinergija i okupljanje oko zajedničkih projekata treba da i dalje budu dominantni, Cilj je da zajedničkim radom doprinesemo da Severnobanatski okrug bude bolje mesto za život, da nemamo odliv stanovništva i da nastavimo da se razvijamo onako kako to funkcioniše na republičkom nivou - naveo je Linjački. 

Opština Kikinda
 

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, ocenio je da da ovakvi skupovi zvaničnika lokalnih samouprava, predstavnika institucija, nacionalnih manjina i ciivilnog sektora, sa jedne, i ministara u Vladi Republike Srbije, sa druge strane, mogu samo da pospeše primenu svih zakona i propisa.

- Grad Kikinda pravi je primer multinacionalne i multikulturalne sredine, ali i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Evropski parlament to je prepoznao i vrednovao, pa je Kikinda, kao što je poznato, dobila “Plaketu časti” - naveo je Lukač

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike