24SEDAM RUMA Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu penzionera

02.12.2021

09:29

0

Autor: 24sedam

Davalac kri moze biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

24SEDAM RUMA Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu penzionera
Opština Ruma

Dobrovoljno davanje krvi je jedini način za obezbeđivanje kontinuirane zalihe ovog jedinstvenog leka. Potrebe za rezervama krvi su i dalje povećane, a zbog aktuelne epidemiološke situacije smanjen je odziv dobrovoljnih davaoca.

Crveni krst Ruma obaveštava i poziva dobrovoljne davaoce svih krvnih grupa, kao i sve humane Rumljanke i Rumljane, koji zele i mogu mogu da daju krv, da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sutra, petak, 3. decembra 2021. godine u Sali Opštinskog udruzenja penzionera u Rumi,  ul. Veljka Dugoševića 142,  u periodu od 8 do 12 časova.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odloze na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi zelimo da podsetimo da:

Davalac kri moze biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

Davanje krvi je: DOBROVOLjNO, ANONIMNO, BESPLATNO

Žena moze davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca

Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu

Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca

Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole

Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta

Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi