24SEDAM NOVI SAD Sedam vrhunskih predstava na 4. Međunarodnom pozorišnom festivalu ''Sinerdži''

26.11.2021

13:34

0

Autor: 24sedam

Prema rečima direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela, ulaznice na Festival se neće naplaćivati, već će posetioci davati humanitarne donacije za SOŠO ''Milan Petrović''

24SEDAM NOVI SAD Sedam vrhunskih predstava na 4. Međunarodnom pozorišnom festivalu ''Sinerdži''
novisad.rs

Sedam predstava teatara iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije publika će moći da pogleda na 4. Međunarodnom pozorišnom festivalu ''Sinerdži'', od 6. do. 12. decembra, a nastupiće i bend Kal Rok End Roma. Festival je revijalnog karaktera, a učestvuju profesionalne pozorišne trupe koje delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlјi u kojoj žive, stvaraju autentičan umetnički izraz.

- ''Sinerdži'' je jedinstven pozorišni festival, koji smo započeli na platformi Evropske prestonice kulture, bio je deo aplikacije Grada Novog Sada na konkursu za tu titulu. On suštinski predstavlјa vrednosti za koje se mi zalažemo tradicionalno kao otvorena multinacionalna sredina, a koje i evropske kulturne politike stavlјaju u prvi plan. Ne samo što promoviše različitost, on predstavlјa smotru vrhunskih pozorišnih umetnika i kvalitetnih predstava. Nјegova važnost je višedimenzionalna, jer predstavlјa i centralnu tačku saradnje među pozorištima evropskih zemalјa koja komuniciraju tokom cele godine i dogovaraju nastup na ''Sinerdži'' festivalu. Grad Novi Sad tako vidi kulturu, da podstiče inovativnost, umrežavanje kulturnih institucija, organizacija i pojedinaca koji deluju u kulturi, i da bude stožer novih kulturnih formata i koncepcija – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na konferenciji za novinare u Novosadskom pozorištu.

Prema rečima direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela, ulaznice na Festival se neće naplaćivati, već će posetioci davati humanitarne donacije za SOŠO ''Milan Petrović'', a tokom Festivala biće upriličen i bazar proizvoda učenika te škole.

- Tematiku Festivala smo proširili na opštu problematiku ugroženosti društvenih grupa, nevezano samo za etničku i jezičku odrednicu. Šestog decembra Festival će otvoriti predstava ''Tigar'' na mađarskom jeziku, pozorišta iz Rumunije. Pisana je na osnovu stvarnog događaja, kada je 1980. godine iz zoolškog vrta u Sibiju pobegao jedan tigar. Taj događaj podignut je na nivo evropske priče, u smislu šta je priviđenje, a šta stvarnost. Oslanjajući se na ovaj komad, definisali smo i slogan ovogodišnjeg Festivala ''Stvarnost ili priviđenje'' a videćemo da li ćemo na kraju staviti znak pitanja ili uskličnik – istakao je Valentin Vencel i zahvalio se Gradu Novom Sadu na podršci koju pruža Festivalu. On je najavio i sastanak Međunarodne asocijacije manjinskih teatara, čiji je cilј da umrežava manjinske teatre i umetnike iz različitih krajeva sveta.

- Projekat ''Sinerdži'' je Panel nezavisnih eksperata ocenio kao jedan od najznačajnijih programa u kandidaturi Novog Sada za EPK, jer promoviše multikulturalnost, interkulturalni dijalog i manjinsko stvaralaštvo kao neodvojivi deo identiteta. Manifestacija je centralni deo programskog luka ''Druga Evropa'' koji se bavi drugim i drugačijim izrazima i identitetima, i postavlјa pitanje da li smo drugačiji ako smo drugi. Asocijacija manjisnkih teatara čiji je osnivač novosadsko pozorište je prvi korak ka dodatnoj održivosti Festivala kako bi u kontinuitetu dobijao sredstva iz evropskih fondova – istakao je predstavnik Fondacije ''Novi Sad EPK 2022'' Lazar Jovanov.

Član organizacionog tima Festivala Tibor Devai skrenuo je pažnju na to da je veoma izazovno upriličiti ovakav događaj u promenlјivoj epidemiološkoj situaciji i izrazio nadu da će Festival uprkos tome biti održan onako kako je i predvićeno.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti