24SEDAM NOVI SAD Stigli testovi za brzo otkrivanje uzročniкa akutnih respiratornih infeкcija кod dece i HPV vakcine

08.11.2021

11:58

0

Autor: 24sedam

Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma, objasnio je dr Stajić

24SEDAM NOVI SAD Stigli testovi za brzo otkrivanje uzročniкa akutnih respiratornih infeкcija кod dece i HPV vakcine
Novi Sad centar (7) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U ambulante Službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“, početkom novembra stigli su brzi kombinovani testovi za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS КoV2, za čiju nabavku je iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara. Ovi testovi omogućavaju da izabrani, iskusni pedijatri, u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče.

- Nabavka osam hiljada testova sprovedena je u okviru projekta „Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Do sada je 42 dece testirano na ovaj način i pokazalo se da pedijatri mogu, za nekoliko minuta da utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i da brže i kvalitetnije odluče pri izboru odgovarajuće terapije  - izjavio je Dragan Stajić.

On je dodao da su, istovremeno u Dom zdravlja “Novi Sad“ stigle i četvorovalentne vakcine „Gradasil“ protiv HPV infekcija i pozvao roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra jer je to najvažnija stvar koju mogu da učine za njih.

- Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1500 žena a umre čak 600. Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju, a za tu namenu ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara. Trenutno raspolažemo sa 2270 doza i najveće interesovanje je u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina - objasnio je dr Stajić.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike