24SEDAM VLADIMIRCI Jalovička likovna kolonija

23.11.2021

07:45

0

Autor: 24sedam

Putem gostujućih izložbi do sada je slike i skulpture Jalovičke likovne kolonije imalo priliku da vidi mnogo poklonika umetnosti u zemlji i inostranstvu

24SEDAM VLADIMIRCI Jalovička likovna kolonija
239059092_227166146066597_8715229212286440551_n - Copyright Facebook/Likovna Kolonija Jalovik

Jalovička likovna kolonija osnovana je 1978. godine, a na inicijativu Milovana Šujića i Zorana Simića. Sedište kolonije je u Posavotamnavskom selu Jaloviku, u Domu kulture.

Usponu Jalovičke kolonije i velikom ugledu koji uživa nemerljiv doprinos dala je čitava plejada domaćih i stranih akademskih slikara koji su proteklih godina svojim darom i talentom ispisali najblistavije stranice u istoriji njenog postojanja.

Među tim bardovima svetskog slikarstva i skulpture nalaze se imena iz Japana, Švedske, Finske, Francuske, Italije, Amerike, Španije, Egipta, Urugvaja, Nemačke, Makedonije, Rusije, Hrvatske… kao i imena naših umetnika među kojima su Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Bojan Bem, Kosta Bogdanović, Neša Paripović, Dušan Petrović, Slobodan Kojić, Slobodan Peladić, Mrđan Bajić, Danica Basta, Đorđije Crnčević, Nevenka Stojsavljević i drugi.

Jalovička likovna kolonija, inače posle svih ovih godina rada, ima i sopstvenu galeriju, čiji fundus predstavlja pravu riznicu umetničkih dela. Putem gostujućih izložbi do sada je slike i skulpture Jalovičke likovne kolonije imalo priliku da vidi mnogo poklonika umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Ipak, najspecifičnija karakteristika kolonije je simbioza sela i umetnosti, pri čemu je samo selo Jalovik pretvoreno u galeriju. Zahvaljujući pravilu i običaju, koji je važio do sredine 90-tih godina kada je svaki slikar svome domaćinu (kod koga je za vreme trajanja kolonije imao dvonedeljni besplatni smeštaj i ishranu) ostavljao bar po jedan umetnički rad, čitav Jalovik postao je jedinstvena galerija kakve, zasigurno, na našim prostorima još nije bilo.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike