Upozorenje RHMZ: Žuti meteoalarm, očekuju se olujni udari vetra i magla

16.11.2021

15:00

0

U Pomoravlju i Podunavlju očekuje se košava sa olujnim udarima, dok će jug Banata pogoditi oluja brzine od preko 100 km/h

Upozorenje RHMZ: Žuti meteoalarm, očekuju se olujni udari vetra i magla
Košava / Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji će do kraja dana duvati jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno jak, dok se u južnom Banatu očekuju olujni udari, upozorenje je koje je danas izdao Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Zbog jačine vetra veće od 17 metara u sekundi, RHMZ je izdao žuti meteoalarm, što znači da je vreme potencijalno opasno.

- Moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u transportu i saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje manjih i tanjih grana), problemi u građevinarstvu - naročitu u radu sa kranovima, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežava već tešku postojeću situaciju (šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spasavanja). Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde građe, zdravo drveće i slično - navodi se na njihovom sajtu.

Žuti meteoalarm odnosi se na Banat, Beograd i Pomoravlje.

- Vetar će u košavskom području biti jak, u Pomoravlju i u Podunavlju sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h. U Srbiji će danas maksimalna dnevna temperatura biti od 8 do 14 stepeni, u Beogradu do 11. U Timočkoj i Negotinskoj Krajini tokom celog dana biće tmurno i maglovito - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Pola zemlje biće sutra u žutom meteoalarmu i zbog magle, jer će horizontalna vidljivost biti manja od 200 metara.

- Problemi u saobraćaju (moguća blokada saobraćaja), komplikacije u već teškoj situaciji (delimična ili potpuna blokada akcija spasavanja). Nepovoljni vremenski uslovi za hronične bolesnike, ljude pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate. Pri niskim temperaturama objektivna opasnost od mržnjenja kapljica magle i zaleđivanja - objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike