24SEDAM KIKINDA Litijom obeležen letnji Sveti Nikola

22.05.2021

13:43

0

Autor: 24sedam

U Gradskoj kući potom upriličeno je svečano rezanje slavskog kolača i uručene nagrade za najbolje pripremljene slavske kolače

24SEDAM KIKINDA Litijom obeležen letnji Sveti Nikola
CDA_4156-w1024 - Copyright Foto: Opština Kikinda

Slava Grada Kikinde, letnji Sveti Nikola, ujedno i slava hrama Svetog oca Nikole, danas je dostojanstveno obeležena. Najpre je litija prošla trgom i centralnim gradskim ulicama. Ovom događaju prisustvovali su funkcioneri lokalne samouprave, sveštenstvo SPC, ali i veliki broj sugrađana. U Gradskoj kući potom upriličeno je svečano rezanje slavskog kolača i uručene nagrade za najbolje pripremljene slavske kolače. Domaćin slave Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, ukazao je da se na ovaj način, od 2006. godine, ponovo obeležava gradska slava, dok grad i hram Svetog oca Nikolu zajedno slave od 2017. godine:

-Litija je bila veličanstvena. Zahvaljujem se svim učesnicima. U poslednjih godinu dana pokazali smo veliku solidarnost i odgovornost. Pomagali smo jedni drugima da nas velika nesreća i pošast ne pobedi. Zajednički, nadam se, uz blagoslov Svetog Nikole, mi ćemo pobediti. Svim sugrađanima želim puno zdravlja, sreće, ličnog uspeha i da uvek zajedno proslavljamo gradsku slavu- rekao je Lukač u svečarskoj besedi. Kum ovogodišnje slave bio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine:

-Bila mi je čast da budem kum ovogodišnje slave. Sugrađanima takođe želim dobro zdravlje, mir, sreću i blagostanje. Slava grada je najsvečaniji trenutak- saopštio je Bogdan. Domaćinu slave, kumu, zvanicama, ali i svim građanima, slavu je čestitao protojerej Vujadin Stokić. On je čelnicima lokalne samouprave poželeo da ih ovaj svetitelj umudri:

-Da budete na korist svim građanima kako bismo svi bili srećni što živimo u ovom lepom gradu- poručio je protojerej Stokić. Ni ovoga puta, nije izostalo tradicionalno takmičenje za najbolji slavki kolač. U konkurenciji 22 slavska kolača, po oceni stručnog žirija, trijumfovala je Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra:

-Konkurencija je bila velika. Potrudila sam se da i ove godine pripremim kvalitetan slavski kolač. Volim da ih pravim, a rado i prijateljima umesim i ispečem slavski kolač- priznala je ona. Milici Ristić, članici ŽPG “Melizmi”, pripala je nagrada za najbolji izgled slavskog kolača. U kategoriji najbolji ukus, nagradu je zaslužio slavski kolač Doma učenika “Nikola Vojvodić”.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike