24SEDAM KIKINDA Odata počast internircima koje su nemački fašisti nasilno odveli u Norvešku

06.05.2021

15:36

0

Autor: 24sedam

Oni su se iz zatočeništva vratili tokom oktobra i novembra 1945. godine

24SEDAM KIKINDA Odata počast internircima koje su nemački fašisti nasilno odveli u Norvešku
Kikinda spomenik - Copyright Foto: Opština Kikinda

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik internircima, odata je pošta Kikinđanima koje su nemački fašisti na današnji dan, 6. maja 1942. godine, nasilno odveli na sever Evrope, u Norvešku.

Od 46 interniraca, stradanje u logorima preživelo je samo njih sedmoro. Oni su se iz zatočeništva vratili tokom oktobra i novembra 1945. godine. Nažalost, više nema živih interniraca.

Senama nastradalih rodoljuba poklonili su se Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine i Miroslav Dučić, član Gradskog veća. Pored delegacije lokalne samouprave, vence na spomenik u centru grada, delo vajara Slobodana Kojića, položili su i predstavnici SUBNOR-a, Udruženja “Srpski ratni veterani”, Srpsko-norveškog društva, kao i članovi porodica interniraca:

-Položili smo vence našim sugrađanima, internircima koji su na današnji dan pre 79 godina nasilno deportovani u logore širom Norveške. Strahote koje su preživeli, ostavili su u svojim sećanjima i zapisima. Grad im je u večnu slavu podigao ovaj spomenik, u znak sećanja na njihovu golgotu- rekao je Bogdan . Prijateljstvo Kikinde i norveškog grada Narvik datira još iz Drugog svetskog rata, kad je lokalno stanovništvo, na razne načine, pružalo pomoć unesrećenim zatvorenicima. Tibor Firedi, sekretar kikindskog ogranka Srpsko-norveškog društva, podsetio je da je prva Deklaracija o prijateljstvu Kikinde i Narvika potpisana 6. oktobra 1966. godine, na Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu. Druga Deklaracija je potpisana je 2017. Dve godine kasnije, kao nastavak dugogodišnjeg prijateljstva, odnosno zajednički izvojevane slobode, na svečanoj Sednici Skupštine grada Kikinde, ozvaničena je Deklaracija o prijateljstvu i otvoren Park prijateljstva ''Narvik'' u centru grada:

- To je samo kruna prijateljstva dva naroda koja su se kroz istoriju približila. Zatočeni Kikinđani bili su u logoru Bejsford, u blizini Narvika - kazao je Firedi.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike