Proglašena vanredna situacija u Užicu, uvedene i nove mere

23.11.2020

14:29

0

Autor: Jovana Vrećo

Gradski štab za vanredne situacije doneo je danas naredbu o sprovođenju mera na teritoriji tog grada

Proglašena vanredna situacija u Užicu, uvedene i nove mere
Copyright RINA

Nakon povećanog broja zaraženih i hospitalizovanih, u Užicu je proglašena vanredna situacija. Gradski štab za vanredne situacije doneo je danas naredbu o sprovođenju mera na teritoriji grada Užica.

Najvećim delom one se odnose na mere koje treba da preduzmu organi uprave, ustanove i javna preduzeća kako bi se obezbedilo njihovo nesmetano funkcionisanje, kao i na angažovanje dodatnih sredstava da bi se predupredile teške posledice kovid infekcije.

– Grad Užice karakteriše visok rizik od širenja respiratornih infekcija, koji je u slučaju korona virusa posebno izražen. Kretanje epidemije u okruženju i Republici Srbiji ukazuje da je neophodno preduzeti dodatne mere i izvršiti angažovanje dodatnih kapaciteta u cilju smanjenja posledica od epidemije – rekla je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

U vreme vanredne situacije važi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lic, u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Pročitajte još: Najnoviji korona presek: Najviše preminulih za 24 sata, povećava se i broj ljudi na respiratorima

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, osim utakmica i treninga u skladu sa merama propisanim od strane sportskih saveza – dok traju takmičenja,

Prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice od početka novembra meseca do sada na Zlatiborskom okrugu je testirano 3.576 lica od čega je njih 1.525 bilo pozitivno. U istom periodu u Užicu je od testiranih 998 građana korona virus potvrđen kod 426 osoba. U Opštoj bolnici u Užicu smešteno je 165 pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, od čega je u Privremenoj kovid bolnici u Kasarni njih 133. Na intenzivnoj nezi je 12 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru. Uočava se trend povećanja prijema pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje. Prema izveštaju Doma zdravlja Užice broj lica koja se javljaju u COVID ambulantu se povećava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike