Ova opština je i dalje bez vode: Restrikcije u Bajinoj Bašti na snazi duže od mesec dana

09.09.2021

17:07 >> 17:08

0

Sipamo vodu u flaše i kante i čuvamo svaku kap - kaže jedan od meštana

Ova opština je i dalje bez vode: Restrikcije u Bajinoj Bašti na snazi duže od mesec dana
Copyright RINA

Na teritoriji opštine Bajina Bašta ponovo su uvedene restrikcije vode jer su izvorišta usled nezapamćene suše na minimumu. Voda se za sada isključuje od 23:30 do 05:30 časova, a ukoliko se teško stanje nastavi isključenja bi mogla biti uvedena i tokom dana.

– Duže od mesec dana imamo problem sa vodom. Čas je ima, čas nema. Tokom letnjih visokih temperatura bilo je preteško funkcionisati, mada ni sada nije mnogo lakše. Sipamo vodu u flaše i kante i čuvamo svaku kap – rekao je Dragan Milovanović iz Bajine Bašte.

Pročitajte još

Nestašica vode još je dramatičnija ukoliko se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija, a broj zaraženih na dnevnom nivou je već duže vreme dvocifren. Koliko je stanje alarmatno pokazuje i podatak da su dnevne potrebe stanovništva oko 180 litara vode u sekundi, a na vodozahvatu na raspolaganju im je samo 77.

– Ovo je jedan od najtežih i najdužih sušnih perioda, a slična situacija bila je samo 1989. i 2012. godine. Teškoj situaciji doprinela je i enormna potrošnja tokom letnjih meseci i zato još jednom apelujemo na građane da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda za zalivanje – poručuju iz JKP “12. Septembar”.

Pročitajte još

Sa sušom i restrikcijima vode u prethodom periodu suočavala se čitava Zapadna Srbija, a vanredna situacija bila je uvedena u pet lokalnih samouprava. Padavine su poboljšale situaciju, pa su za razliku od stanovnika Bajine Bašte građani Čačka, Požege, Arilja, Gornjeg Milanovca, Požege i Lučana dobili vodu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike