Nedugo posle Njujorka i Beograda, a pre 100 godina, zasijala i jedna srpska varošica

30.11.2020

14:20 >> 11:44

0

Autor: Jovana Vrećo

Simensova turbina, u to vreme, stigla je na volovskim kolima

Nedugo posle Njujorka i Beograda, a pre 100 godina, zasijala i jedna srpska varošica
Copyright RINA

I dok je struja za veći deo Srbije bil misaona imenica, u maloj varošici na obali reke Moravice još početkom 20. veka svetlele su sijalice. U centru Ivanjice 1911. godine počela je sa radom Mala Hidrocentrala, koja se smatra jednom od najstarijih u Srbiji. Struja proizvedena u ovoj hidrocentrali služila je za osvetljavanje privatnih kuća, ulica i lokala, a hidrocentrala u Ivanjici podignuta je zahvaljujući viziji i pregalaštvu 11 trgovaca i preduzimača.

– Struja je u varošicu sa 1.100 stanovnika uvedena je samo dvadesetak godina posle Njujorka i 18 posle Beograda, a pre mnogih velikih gradova. Ivanjička hidrocentrala je i danas u upotrebi, a koliko je kvalitetno urađena govori podatak da osim najnužnijeg godišnjeg održavanja i remonta izvršenog 1987. godine, nije pretrpela nikakve kvarove i havarije, niti je bilo potrebe za nekim značajnijim ulaganjima. Sada hidroelektrana godišnje proizvode struje koliko je Ivanjici potrebno za dva dana – rekao je za RINU, Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica.

RINA

Mala Hidrocentrala na Moravici gradila se četiri godine. Zgrada elektrane bila je prizemna, a kasnije su joj nadograđena dva sprata. U njoj je ugrađena turbina snage 205 ks, koja je pogonila generator proizveden u firmi “Simens”, a njen transport do male srpske varošice bio je izuzetno komplikovan.

– Oprema je iz Beča stigla vozom do Kragujevca, a onda je natovarena na volovska kola i tako sedam dana putovalo se do Ivanjice. Kada je turbina stigla, to je bio veliki praznik za sve Ivanjičane i mnogi su od njih poželeli da vide ovo čudo. Dolazili su i obilazili radove na izgradnji, a dan kad su zasvetelele prve sijalice ostaće zauvek crvenim slovima upisane u istoriji Ivanjice, jer svi su ponosni da je baš njihovo mesto dobilo struju među prvih pet u Srbiji. Kasnije su oni bogatiji počeli da uvode struju i u svoje kuće, a kroz centar su postavljene bandere sa sijalicama – kaže Ostojić.

RINA

Zgrada stare hidrocentrale pre par godina je rekonstruisana, potpuno je promenjena krovna konstrukcija, a kao deo Stare čaršije proglašena je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. U njenoj blizini nalaze se park, akumulaciono jezero i vodopad, koji je i svojevrsan simbol opštine Ivanjica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike