Nemoćni pred koronavirusom: Uvedena vanredna situacija u Lučanima i Ivanjici

30.11.2020

13:22 >> 15:52

0

Autor: Jovana Vrećo

Štab je još jednom podsetio građane da u vreme vanredne situacije važe određene mere, zabrane i ograničenja

Nemoćni pred koronavirusom: Uvedena vanredna situacija u Lučanima i Ivanjici
Copyright RINA

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja koronavirusa, na telefonskoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Lučani doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani, prenosi RINA.

Obavezuju se javna preduzeća „Dragačevo putevi“ Guča i „Komunalac“ Lučani da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova.

Obavezuje se Opštinska uprava da obezbedi intenzivan rad inspekcijskih službi koje će vršiti pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera koje za cilj imaju smanjenje širenja zarazne bolesti COVID 19.

Mere, zabrane i ograničenja

Opštinski štab još jednom podseća građane da u vreme vanredne situacije važe sledeće mere, zabrane i ograničenja:

– zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,

– u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,

– u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra,

– zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, osim utakmica i treninga u skladu sa merama propisanim od strane sportskih saveza – dok traju takmičenja,

– prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova,

– puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,

– u javnom prevozu uz obavezno nošenje zaštitnih maski, obavezno je redovno provetravanje i dezinfekcija vozila,

– taksi prevoznici su dužni da vrše dezinfekciju vozila kao i da putnike ne prevoze na prednjem sedištu u vozilu.

– obavezno sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda,

– obavezno sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)

– česta dezinfekcija svih javnih objekata

– preporuka upravnicima stambenih zgrada da se najmanje jedanput dnevno vrši dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.)

– što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava primereno uslovima niskih temperatura.

– ograničenje radnog vremena objekata u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne virusa,

Opštinski štab za vanredne situacije će dnevno pratiti epidemiološku situaciju i efekte mera nadležnih organa i po potrebi predlagati dodatne mere.

Vanredno i u Ivanjici

Vanredna situacija u Ivanjici uvedena je na preporuku epidemiloga i lekara specijalista u kovid ambulanti kroz koju je u proteklih 10-ak dana prošlo više od 1.800 pacijenata. Za to vreme potvrđeno je oko 300 novih slučajeva, a šest osoba je preminulo od koronavirusa.

Odlukom Ministarstva zdravlja Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Ivanjica” je uvedena u kovid režim u njoj će biti smešteno oko 100 pacijenata iz cele Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike