Novitet: Na ulicama Niša uskoro 300 kontejnera za reciklažu stakla

05.02.2021

16:04

0

Oni neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru nego i u seoskim područjima - kaže zamenica gradonačelnice Dušica Davidović

Novitet: Na ulicama Niša uskoro 300 kontejnera za reciklažu stakla
Copyright Promo

Tri stotine kontejnera za reciklažu staklene ambalaže stiže u Niš, zahvaljujući regionalnom projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom “Sekopak” i NALED-om kao implementacionim partnerom.

Kako je Niš najveći grad od svih u kojima se sprovodi projekat, zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izrazila je zahvalnost partnerima i istakla da je izuzetno važna činjenica da kontejneri neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru nego i u seoskim područjima.

– Grad Niš će pružiti maksimum pri edukaciji i podizanju svesti građana o benefitima reciklaže staklene ambalaže – rekla je zamenica gradonačelnice Niša.

O rasporedu lokacija tri stotine kontejnera u Nišu i operativnom upravljanju procesom prikupljanja staklene ambalaže rukovodiće JKP “Medijana”, Niš.

– Osim pozicioniranja kontejnera na način da budu lako dostupni građanima, nastojaćemo da posebno animiramo ugostitelje, jer će oni, uz stanovništvo, biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada – kazao je direktor JKP “Medijana” Niš, Dragoslav Pavlović.

Promo

– Iskustva Niša i drugih opština u kojima će se pilotirati projekat, biće dragocena za razvoj efikasnog i ekonomski isplativog sistema za upravljanje staklenom ambalažom, koji ćemo onda biti u prilici da preporučimo i drugim gradovima i opštinama u Srbiji – poručila je Ana Ilić, direktorka za dobru upravu NALED-a.

Kompanija “Sekopak”, kao operater ambalažnog otpada i jedan od nosilaca projekta, obezbediće tehničko i praktično znanje, ekspertizu i iskustvo, pri implementaciji sistema sakupljanja staklene ambalaže u Nišu i drugim pilot-opštinama.

– Zemlje članice Evropske Unije recikliraju 70% staklene ambalaže godišnje, dok u Srbiji ta količina iznosi tek 44%. Ovim projektom želimo da povećamo procenat prikupljenog stakla za 20% – rekla je o ciljevima projekta Milica Kuzmanov, marketing menadžerka „Sekopaka“.

Regionalni projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” osim u Nišu, sprovodi se i u Somboru, Kragujevcu i Varvarinu, kao i u odabranim pilot opštinama u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike