Uklonjene tone otpada: Potpuno očišćena transfer stanica Prelići kod Čačka (FOTO)

14.02.2021 | 07:57 >> 07:54

Autor: Jovana Vrećo

Problem sa zadržavanjem smeća na transfer stanici u Prelićima nastao je zbog kvarova na kamionima koji su u vlasništvu Regionalne deponije Duboko

Copyright RINA

Nakon što je danima unazad na transfer stanici Prelići kod Čačka dolazilo do gomilanja ogromnih količina smeća, ona je danas potpuno očišćena i uklonjeno je preko 100 tona otpada.

– Uz angažovanje dodatne mehanizacije uspeli smo sav zaostali otpad da transportujemo od Čačka do Užica. Svi kontejneri su potpuno prazni i sve čisto. Platili smo i privatnu firmu koja je odvezla četiri ture, tako da je ovaj problem u potpunosti rešen – izjavio je za RINU, direktor JKP „Duboko“ Momir Milovanović.

Problem sa zadržavanjem smeća na transfer stanici u Prelićima nastao je zbog kvarova na kamionima koji su u vlasništvu Regionalne deponije Duboko, a usporen transport pretio je da postane potencijalni ekološki problem.

Copyright RINA

– Građani nisu osetili posledice, ali da se situacija nije brzo rešila mogla je biti zaista alarmantna. Komunalno preduzeće iz Čačka dnevno na transfer stanicu doveze oko 150 tona otpada i neophodno ga je redovno transportovati do Užica jer svako nagomilavanje predstavlja veliki problem – rekao je Petar Domanović, direktor JKP „Komunalac“ iz Čačka.

Transport otpada sa Potpećkog jezera, prema rečima Momira Milovanovića, nema nikakve veze sa usporenim odvoženjem otpada iz Čačka u Duboko.

Copyright RINA

– Sve što je stiglo sa jezera Potpeć je plutajući otpad i mi vršimo njegovu selekciju. Nijedan kilogram tog otpada neće završiti na telu deponije tako da nema bojazni da u Dubokom nema dovoljno mesta. Ona je spremna da prihvati sav otpad za koji je zadužena. Naš rad pokazuje da smo iako u doba epidemije korona virusa, ostvarili dobre rezulatate u prethodnoj godini, tako da to neće biti drugačije ni sad – rekao je direktor Regionalne deponije Duboko.

U planu su radovi na proširenju i stabilizaciji tela deponije Duboko koji počinju krajem marta. Radovi će trajati nekoliko meseci, a odlaganje otpada na prošireni deo trebalo bi da počne u avgustu. Ministarstvo za zaštitu životne sredine za ovu investicuju opredelilo je 96 miliona dinara.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA