Ministarka Vujović: Projekat koji štiti životnu sredinu, 70,6 miliona dinara za deponiju "Prelići"

03.03.2021

12:41 >> 13:17

0

Za radove na deponiji Prelići, koji se izvode u fazama, Vlada Srbije do sada uložila više od 100 miliona dinara

Ministarka Vujović: Projekat koji štiti životnu sredinu, 70,6 miliona dinara za deponiju "Prelići"
Copyright ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Čačku sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem ugovor o sufinansiranju aktivnosti na realizaciji faze II B projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije “Prelići”, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo 70,6 miliona dinara.

Vujović je navela da je za radove na deponiji “Prelići”, koji se izvode u fazama, Vlada Srbije do sada uložila više od 100 miliona dinara i dodala da će ugovorom koji je danas potpisan biti obezbeđena sredstva za završetak projekta, čime će decenijski problem Čačana biti konačno rešen.

pročitajte još

– Realizacijom ovog projekta u potpunosti će biti zaštićena životna sredina, a prostor koji je nekada bio ekološka katastrofa nakon određenog vremena moći će da se privede korisnoj nameni. Kompletan završetak radova očekuje se u naredne dve godine, rekla je Vujović, naglasivši da je gašenje i sanacija gradskih nesanitarnih deponija u Srbiji jedno od prioritetnih pitanja.

Prilikom posete Čačku ministarka je obišla deponiju i transfer stanicu na Prelićima, koja je trenutno deo regionalnog sistema upravljanja otpadom i mesto na kojem se prikuplja reciklabilni otpad sa teritorije grada Čačka.

-Krajem prošle godine izdvojili smo 96 miliona dinara za proširenje kapaciteta deponije u Regionalnom centru Duboko u Užicu, gde se, između ostalog, odlaže i otpad sa teritorije Čačka. Ministarstvo će nastaviti da podržava projekte lokalnih samouprava koji doprinose adekvatnom upravljanju otpadom, a time i zdravijoj životnoj sredini, poručila je Vujović.

Ministarka je sa rukovodstvom grada Čačka razgovarala i o drugim projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Ona je istakla i da ocekuje da ce izrada konkursne dokumentacije za izgradnju fabrike za preciscavanje otpadnih voda biti gotova u maju ove godine. Finansiranje izgradnje je planirano kroz IPA prodram i Ministarstvo zastite zivotne sredine, uz kofinansiranje Banke Saveta Evrope. Tokom današnje posete, Vujović je obišla i lokaciju na kojoj se planira izgradnja crpne stanice sa pratećim objektima na kanalu “Moravac” – Ljubić, koju će, kako je navedeno, finansirati lokalna samouprava iz svog budžeta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike