Marina i Mirko imaju jedinstven biznis u Srbiji: Mladi hemičari iz Kragujevca cede ulje od divlje ruže

07.03.2021

13:10 >> 20:28

0

Autor: Jovana Vrećo

Njihova kuća u Šumaricama kod Kragujevca im je dom, ali i fabrika za proizvodnju čarobnih mirisa isisanih iz najlepših i najboljih srpskih travki pomešanih

Marina i Mirko imaju jedinstven biznis u Srbiji: Mladi hemičari iz Kragujevca cede ulje od divlje ruže
Copyright RINA

Zavoleli su se kao studenti hemije, a kasnije svoju ljubav pretočili su i u posao.

Marina i Mirko Garić iz Kragujevca jedni su od retkih u Srbiji koji cede ulje od divlje ruže. Njihova kuća u Šumaricama kod Kragujevca im je dom, ali i fabrika za proizvodnju čarobnih mirisa isisanih iz najlepših i najboljih srpskih travki pomešanih sa formulom koju su ovo dvoje mladih ljudi sami ispisali.

– Moji roditelji se bave proizvodnjom džemova, i mnogo šipurka ostajalo je kao otpad. Nismo imali gde da ga skladištimo, pa smo došli na ideju da od toga može postati proizvod. Raspitali smo se što je u svetu jako poznato i cenjeno i odlučili se na ceđenje ovog retkog ulja – izjavio je Mirko za RINU.

RINA

Šest meseci trajala je njihova potraga za mašinom koja može da iscedi divlju ružu, jer je samo seme izuzetno tvrdo, a da bi se dobilo od jednog do tri litra ulja potrebno je čak preko 100 kilograma šipurka.

RINA

– Kao hemičari uvek smo voleli da eksperimentišemo i uspeli smo da dobijemo ulje od divlje ruže bez konzervansa koje je jako kvalitetno i traženo na tržištu. Sirovina za veliki broj ulja koja se mogu naći u Srbiji se uvozi, ali mi se trudimo da proizvedemo što veće količine našeg domaćeg – kaže Mirko.

Nakon što nabave šipurak od dobavljača koji pravi dzemove, Marina i Mirko uzimaju seme i kreću prvo u postupak pranja, zatim sušenja i selektovanja i tek onda dolazi do ceđenja. Od tih dragocenih kapi kasnije prave eterična ulja od kojih se prave parfemi što im je dodatni izvor prihoda.

RINA

– Od ove biljke imamo veliku paletu krajnjih proizvoda, tačnije 21 produkt. Pravimo miks za strije i ožiljke, ali i zlatni serum gde su bačeni listići zlata, koja se koristi za lice, jer znamo da je i Kleopatra preko noći nosila zlatnu masku na licu kako bi sačuvala svoju lepotu. Svi proizvodi koje mi imamo se koriste u kozmetičke svrhe, za bore celulit lice, a melemi za mladeže i bradavice – rekla je Marina.

Pročitajte još:

Usled epidemije korona virusa proizvode uglavnom prodaju preko interneta i porudzbine šalju brzom poštom. Svakog dana tačno ispred ove kuće brza pošta čeka i paket neverovatnih mirisa upakovanih sa znanjem dvoje mladih ljudi, koji dokazuju da se snovi ostvaruju ako veruješ u njih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike