U Srbiji postoji 351 vrsta ptica, građani u proseku znaju za 10: Do znanja o pernatim komšijama uz mobilnu aplikaciju

06.12.2020

11:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Besplatna mobilna aplikacija Ptice na dlanu dostupna ljubiteljima ornitologije

U Srbiji postoji 351 vrsta ptica, građani u proseku znaju za 10: Do znanja o pernatim komšijama uz mobilnu aplikaciju
Copyright Ilustracija/ RINA

Na prostoru Srbije od druge polovine 17. veka, pa sve do danas zabeleženo je ukupno 351 vrsta ptica. Građani u proseku poznaju od 10 do 20 vrsta, a ukoliko znate da nabrojite 100 ili više onda pripadate omanjem jatu koje ima vredno znanje o pernatim komšijama.

Danas je situacija ipak malo drugačija, jer ukoliko tokom boravka u prirodi ugledate pticu za koju biste voleli da znate kojoj vrsti pripada, nije vam potrebno da se u blizini nađe iskusni ornitolog, već samo mobilni telefon, jer je na Google Play Store dostupna besplatna mobilna aplikacija „Ptice na dlanu“.

Pročitajte još: Jovanovići iz Topole drže sove kao kućne ljubimce: Porodica srušila verovanja da noćne ptice donose smrt i nesreću

– Često čujemo opis poput „mala, žuto-plavo-crna, nalik vrapcu, ali manja, viđao sam je u gradu”. Ali gde potražiti odgovor? Iskusnih ornitologa i posmatrača ptica u Srbiji je, iako voljnih da pomognu, još uvek malo i nedovoljno. Uz fotografiju ptice možemo lakše rešiti dilemu, ali retko ko ima prigodan fotoaparat, niti je lako fotografisati ptice sa dovoljno vidljivih detalja – rekli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Do znanja i iskustva u raspoznavanju ptica, i pored interneta, obično vodi dug i trnovit put, a literatura koja bi mogla našim građanima da olakša ulazak u svet ornitologije teško je dostupana.

– U današnjem svetu informacionih tehnologija očekuje se, više nego ikad pre, da sažete i jasne informacije budu brzo dostupne i na dohvat ruke. Zato smo poslušali glasove stotina članova i ostalih ljubitelja prirode i rešili da napravimo promene, pa je tako nastala aplikacija „Ptice na dlanu – kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Besplatna mobilna aplikacija obuhvata 250 različith vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, a radi krajnje jednostavno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike