"Ovo je ekološka bomba na Zlataru": Meštani već tri dana dežuraju na ulazu u deponiju Goveđak, stanje alarmantno

03.04.2021 | 08:05 >> 12:34

Autor: Lj. Stanković

Nezadovljni meštani naglašavaju da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odl

Copyright RINA

Na brdu Goveđak na planini Zlatar teška situacija zbog divlje deponije i dalje se ne smiruje. Meštani nekoliko sela koja gravitiraju u ovom području već tri dana blokirali su ulaz u deponiji i ne dozvoljavaju istovaranje otpada.

– Danas je došao predsednik opštine Sjenica, a pre njega na kamionu su dovezli natovaren buldožer. Hteli su da poravnaju deponiju i da otpad nastavi da se istovara kao i do sada. To ne dolazi u obzir, ljudi su ostali gore da dežuraju. Ne možemo da živimo od smrada i smeća već godinama unazad. Nećemo odustati od naše odluke, niti ćemo dozvoliti da nas otpad otera sa ognjišta predaka. Ovo je ekološka bomba na jednoj od najlepših planina u našoj zemlji – izjavio je za RINU, Nebojša Vasović iz sela Donji Goračići.

Copyright RINA

On navodi da je još 2009. godine Ministarstvo zaštite životne sredine donelo uredbu po kojoj se nalaže rekultivacija deponije i zabrana dovoženja otpada na brdo Goveđak koje se nalazi u jednom od najlpeših delova planine Zlatar.

– Nadležni iz Sjenice su se potpuno oglušili na tu uredbu i nastavili da dovoze oko 16 tona otpada dnevno. Mi ne možemo normalno da funkcionišemo od svakodnevnog dima, smrada i od pasa lutalica. Oko stotinu ih je ovde na deponiji i šire zarazu. Ovo je stočarski kraj, a ljudima su zaražene krave i ovce, većina grla čije meso su poslali kod veterinara nije bilo za upotrebu – kaže Nebojša.

Pročitajte još

Nezadovljni meštani naglašavaju da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odlaganja otpada na tom području. Kao jedno od rešenja navodi se izgradnja tranfer stanice na Banjici, a taj projekat realizuje se kroz saradnju nekoliko opština.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA