Nema nijednog slobodnog kreveta u gornjomilanovačkoj bolnici: Jedini spas u čačanskoj Plavoj hali

09.12.2020

08:37 >> 08:54

0

Autor: Jovana Vrećo

Ipak, rezultati u vidu smanjenja broja obolelih očekuju se sredinom sledeće sedmice

Nema nijednog slobodnog kreveta u gornjomilanovačkoj bolnici: Jedini spas u čačanskoj Plavoj hali
Copyright RINA

Na sastanku opštinskog Stručno-operativnog tima istaknuto je da je situacija na području opštine Gornji Milanovac izuzetno složena i zabrinjavajuća, a u prilog tome govori svakodnevni porast broja zaraženih koronavirusom, kako među građanima, tako i među zdravstvenim osobljem, kao i veliki broj preminulih u trećem talasu.

Zaključak današnjeg sastanka je, između ostalog, da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije na području opštine, jer su mere koje su uvedene na nivou Republike dovoljne, a rezultati u vidu smanjenja broja obolelih očekuju se sredinom sledeće sedmice.

Imajući u vidu da se beleži sve veći broj građana koji dolaze u kovid ambulantu, a tokom jučerašnjeg dana pregledano ih je čak 286, bilo je neophodno uvođenje određenih novina.

– Opšta 1 medicina, čiji je ulaz pored kovid ambulante, u celosti će biti u službi kovid pacijenata, kako bi se omogućili bolji uslovi za njihov prijem i povećali kapaciteti. Ulaz za službe stomatologije, Pptronaže i palijantivnog zbrinjavanja, kao i kožnog, biće sa druge strane zgrade Doma zdravlja, odnosno iz dvorišta – kazao je dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno-operativnog tima. Opšta 2 medicina radiće isključivo prijem non-kovid pacijenata.

Među novinama koje će biti uvedene su razglas – povezan sa ordinacijama, koji će omogućiti prozivanje pacijenata koji su ispred ambulante ili u šatoru, kao i fizičko-tehničko obezbeđenje, što podrazumeva lice zaduženo za sprečavanje bilo kakve vrste pritiska, neizbežnog u ovakvim situacijama.

Ogroman pritisak na Opštu bolnicu u Čačku: Svim silama se bore da ne pređe potpuno u kovid-sistem

Čivović je naglasio da je neophodno strpljenje i razumevanje građana jer medicinsko osoblje daje sve od sebe da ispoštuje potrebe svakog pacijenta, ali i u tim slučajevima neophodna je trijaža, odnosno procena zdravstvenog stanja na osnovu koje se određuju prioriteti za prijem.

U gornjomilanovačkoj Opštoj bolnici situacija je takođe veoma teška. Kapaciteti predviđeni za smeštaj kovid pacijenata su popunjeni, a dosta medicinskih radnika je pozitivno na koronavirus.

– U poslednjih desetak dana bolnički kapaciteti popunjeni su između 95 i 100 odsto. Došli smo u situaciju da lica sa srednjom i teškom slikom ne možemo da smestimo u bolnicu. Tek otpuštanjem pacijenata dobijamo mogućnost za prijem novih. Bolnice u koje smo ranije slali pacijente u Čačku, Kragujevcu i Beogradu su prebukirane i zatvorene za prijem pacijenata iz drugih gradova –istakao je Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije. Alternativa za bolničko lečenje trenutno je Plava hala u Čačku, u kojoj je popunjenost oko 30 odsto.

Ni u Opštoj bolnici ni u Domu zdravlja u ovom trenutku ne postoji organizacijska celina, zbog velikoj broja obolelih medicinskih radnika. Većina onih koji rade nisu u mogućnosti da iskoriste slobodne dane zbog obima posla, a do promena u broju radno sposobnih dolazi svakodnevno.

Većina ambulanti na seoskom području je zatvorena, funkcionišu samo zdravstevne jedinice na Rudniku (ponedeljkom, sredom i petkom) i u Pranjanima (svakodnevno).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike