Zastava 63. padobranske brigade stigla u Čačak: Osveštana u Nišu putuje čak i do Australije (FOTO)

11.12.2020

09:30

0

Autor: Lj Stanković

Izvor: RINA

Plan je da do 14. oktobra sledeće godine zastava bude vraćena u Niš sa svim potpisima i posebnom knjigom utisaka u koju će svi moći da upišu svoje impresi

Zastava 63. padobranske brigade stigla u Čačak: Osveštana u Nišu putuje čak i do Australije (FOTO)
RINA

Zastava 63. padobranske brigade putuje Srbijom, a u narednih godinu dana trebalo bi da obiđe čitav svet, putujući od ruke do ruke članova ove vojne jedinice. Udruženje vetarana 63. padobranske brigade pokrenulo je jedinstvenu akciju i zastava odlikovana Ordenom narodnog heroja, nakon Niša, Loznice, Ivanjice i drugih gradova Srbije stigla je i u Čačak.

– U našoj jedinici nema bivših, jednom padobranac – zauvek padobranac. Ima nas po celom svetu i zato ova ideja da zastava pređe ceo svet simbolizuje padobransko bratstvo, mir i ljubav. Pokazaće da li smo i koliko smo dobro organizovani da ovaj put uspešno prođe od ruke do ruke po celom svetu. Imamo inforamciju da naših pripadnika, pored evropksih gradova ima na Novom Zelandu, pa čak i na Aljasci – rekao je Vladimir Knežević, vetaran 63. padobranske brigade.

RINA

Zastava je na svoje putovanje krenula iz Niša gde je osveštana ispred spomenika koji je podignut u čast nastradalim ratnim drugovima, prošla je skoro čitavu Srbiju, a iz Čačka ide u Kragujevac i za nekoliko dana prelazi granicu.

RINA

Plan je da do 14. oktobra sledeće godine zastava bude vraćena u Niš sa svim potpisima i posebnom knjigom utisaka u koju će svi moći da upišu svoje impresije. Plan je da zastava prođe celu Evropu, stigne do Amerike i Australije, svuda gde ima pripadnika 63. padobranske brigade.

RINA

– Putovaće vozom, avionom, motorom, svim sredstvima. Svima nama izuzetno znači pripadnost toj jedinici, a krajnji cilj ove ideje jeste da se obnovi kontakt svih nas sa onima koje dugo nismo videli ni čuli, jer veže nas doživotno neraskidivo drugarstvo – rekao je Ivan Tonić iz Čačka.

Pročitajte još: Prepelice ne mogu da snesu toliko jaja koliko Srbi mogu da ih popiju (FOTO)

Jedinica je bila ranga brigade da bi nakon reorganizacije Vojske Srbije postala bataljon. Ponovo je postala brigada krajem 2019. Namenjena je za specijalne, izviđačke i diverzantske operacije duboko iza neprijateljskih linija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti