Ponovo blista biser zapadne Srbije: Jezero Perućac očišćeno od plutajućeg otpada

28.05.2021

10:27 >> 11:06

0

Izvučeno je preko 500 vreća smeća

Ponovo blista biser zapadne Srbije: Jezero Perućac očišćeno od plutajućeg otpada
Copyright RINA

Kako bi spremni dočekali letnju turističku sezonu na jezeru Perućac , pravom biseru Zapadne Srbije, u organizovanoj akciji čišćenja od plutajućeg otpada koje je pristiglo kanjonom reke do brane na Perućcu, jezero je uspešno očišćeno i tom prilikom izvučeno je preko 500 vreća smeća koji se našao u Drini.

U akciju se uključilo 30-ak lica, koja su uz pomoć 15-ak čamaca čistili jezero Perućac od brane HE “Bajina Bašta”, pa uzvodno do devetog kilometra tj. ulaska u kanjon Drine.

Prikupljeno je preko 500 vreća otpada koji je plutao ili se nalazio na obali jezera. U akciji je učestvovao i novinar Jovan Memedović sa prijateljem iz Irske. Nažalost, izostalo je učešće ribolovaca, vlasnika splavova, članova ekoloških društava i drugih ljubitelja i korisnika jezera.

RINA

– Došli smo da podržimo akciju NP Tara i da na delu pokažemo da se zalažemo za čisto jezero Perućac koje ima veliki turistički potencijal. Nažalost, otpada koji Drina donosi iz gornjeg toka u jezero Perućac, uvek ima. Sada ga ima značajno manje, jer se delimično zaustavlja i sakuplja u Višegradu. Najviše je plastičnih kesa i flaša – ističe Ivan Ilić, rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja.

Pročitajte još:

Akciju je organizovala turistička agencija „Taraturs“ iz Bajine Bašte u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Turističkom organizacijom „Tara-Drina“ i JKP „12. septembar“.

Prikupljeni otpad je deponovan na obali kod brane odakle su ga o kamioni JKP „12. septembar“ transportovali na Regionalnu deponiju Duboko kod Užica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike