Uskoro kreću radovi na revitalizaciji Ovčarsko-kablarske klisure: U planu izgradnja Prirodnjačkog muzeja

29.05.2021

09:28

0

Radiće se i amfiteatar, kao i trg, a rekonstruisaće se i zgrada pošte - kaže Milun Todorović gradonačelnik Čačka

Uskoro kreću radovi na revitalizaciji Ovčarsko-kablarske klisure: U planu izgradnja Prirodnjačkog muzeja
Copyright RINA

Radovi na revitalizaciji Ovčarsko-kablarske klisure trebalo bi da počnu polovinom juna. Prvobitno će se započeti sa izgradnjom Prirodnjačkog muzeja na mestu gde se trenutno nalazi istureno odeljenje osnovne škole u kom se ne odvija nastava već deset godina.

– Radiće se i amfiteatar, kao i trg, a rekonstruisaće se i zgrada pošte. Sa 25 miliona dinara država će investirati potpunu obnovu zgrade železničke stanice. U toku godine nas očekuje i izgradnja pristupne saobraćajnice za vrh Kablara, odnosno vidikovca. Mi smo pre dve godine, grad Čačak i Ministarstvo privrede je uložio milion evra, u izgradnju 2.700 metara puta. Oostala je prvo deonica od 280 metara koja će se raditi ovog leta. Nakon toga još 2.100 metara, sa još jednim krakom do vidikovca i naravno veliki parking za autobuse i automobile – rekao je Milun Todorović gradonačelnik Čačka.

RINA

Vlada Srbije izdvojiće u ovoj godini 150 miliona dinara za investicije u zaštićeno područje Ovčarsko-kablarsku klisuru koje se prostire na 5.000 hektara. Teritorijalno 90 odsto pripada gradu Čačku, a ostatak opštini Lučani.

– Početkom leta krećemo sa vađenjem trske i smeća koje postoji u jezeru Međuvršje, a aplicirali smo i veoma smo blizu dogovora sa Vladom Mađarske oko investicija za čišćenje kompletnog jezera. U planu je i izgradnja još jednog pristaništa – istakao je prvi čovek Čačka.

Narednih godina u planu je i izgradnja saobraćajnice u levom kraku, za koju je već usvojen planski akt, a sledi i proširenje smeštajnih kapaciteta.

RINA

– U planu je izgradnja hotela visokih kategorija kao i sportski sadržaji, a izgradnjom mosta, koji je u planu, moći će da se dođe i na desnu stranu Zapadne Morave gde ima dosta vikendica a tu je u planu i projekat za kanalizaciju, vodovod i gasifikaciju. Za tri godine ovo će biti jedna od tri najlepše banje u Srbiji – zaključio je Todorović.

Pročitajte još:

Vlada Srbije na mesto predsedavajućeg Radne grupe za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure postavila je upravo Miluna Todorovića. Među članovima Radne grupe, pored državnih sekretara, nalaze se i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović, kao i predstavnici javnih preduzeća “Srbijavode“ i “Putevi Srbije“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike