Begejom plutaju mrtve ribe, Zrenjaninci negoduju: Nadležni kažu da imaju rešenje

01.06.2021

13:58

0

Autor: Jovana Vrećo

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog

Begejom plutaju mrtve ribe, Zrenjaninci negoduju: Nadležni kažu da imaju rešenje
Copyright Ilustracija Pixabay/ carolinlorenz

Zrenjaninci danima unazad negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja.

Iz “Voda Vojvodine” navode da su uzrok otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača.

Jedan od ribolovaca kazao je novinarima da je u Begeju nekada bilo ribe, bilo je kaže i rakova, žaba, a da sada više nema ničega – niti kreketa niti riba. Kaže kako nema ni pataka, a to područje smrdi kao septička jama, prenosi 021.rs.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.

– Rešenje je u prečistaču otpadnih voda, čija gradnja počinje krajem godine, što će rešiti pitanje otpadnih voda iz celog grada i kompletne industrije. Begej će biti zaštićen – kazao je Santovac.

Istakao je da će biti investirano 30 miliona evra, reč je o javno privatnom partnerstvu sa kompanijom Metito, koja je gradila prečistače u mnogim gradovima sveta.

Završetak prečistača se očekuje u naredne dve godine.

Iz “Voda Vojvodine” ukazuju da bi situacija ove nedelje trebalo da bude bolja kada opadne nivo Tise, a da je nadležna inspekcija utvrdila da je proticaj Begeja kroz Zrenjanin mali i da su otpadne vode koje se u njega ulivaju uzrokovale manje uginuće ribe.

Pročitajte još:

Iz tog predzeća saopšteno je i da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja.

– Ustava Stajićevo, koja je na Begeju nizvodno od Zrenjanina, sada je otvorena, a u slučaju daljeg porasta Tise se zatvara, kako Tisa ne bi uticala na povećanje vodostaja u gradu – naveli su iz “Voda Vojvodine”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike