Ekološka epoha na Zlatiboru: Počinje sa radom Postrojenje za preradu otpadnih voda

10.06.2021

11:31

0

Za ovu gradnju lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra

Ekološka epoha na Zlatiboru: Počinje sa radom Postrojenje za preradu otpadnih voda
Copyright RINA

Postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru biće puštena u rad, kako je planirano, 29. juna 2021. godine, povodom Dana Opštine Čajetina. Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra, a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Ukupna vrednost projekta je 4,5 miliona evra.

– Postrojenje se gradilo nekoliko godina i nalazi se na reci Crni Rzav, blizu zlatiborskog naselja Obudojevica. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u recepijent u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala – rekli su Opštini Čajetina za RINU.

Pročitajte još

Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000. Radiće na principu takozvanih SBR bazena u koji se pune otpadnom vodom. Ona se kasnije prečišćava i iz nje se odvaja otpadni mulj. Postrojenjem će upravljati JKP “Vodovod Zlatibor”.

Plan opštine je da se u saradnji sa slovenačkom vladom ali i Vladom Kraljevine Švedske uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela.

– Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi – rekli su u ovoj opštini.

Trenutno na sistemu JKP vodovod „Zlatibor” ima oko 12.500 korisnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike