Smeće pluta koritom reka Uvac i Lim: Uskoro prošlost, sanacijom i uređenjem postaće oaza

02.07.2021

13:10

0

Autor: Jovana Vrećo

Da bi se ovaj prostor, na zadovoljstvo šetača, ribolovaca i svih zaljubljenika u prirodu kultivisao, Opština Priboj je uradila projekat uređenja, vredan oko

Smeće pluta koritom reka Uvac i Lim: Uskoro prošlost, sanacijom i uređenjem postaće oaza
Copyright RINA

Ministarstvo zaštite životne sredine, opštini Priboj odobrilo je 10 miliona dinara za uređenje zemljišta na ušću reke Uvac u reku Lim, na osnovu javnog konkursa za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnih resursa u 2021.godini.

U pitanju je neuređeno zemljište, površine nešto preko jednog hektra, uglavnom zatrpano plutajućim otpadom, koji su povećanim vodostajem, ko zna odakle, donele i ostavile.

Pored toga ovaj prostor se često i zaplavi, pa je otuda u pitanju, neuređena javna površina.

Da bi se ovaj prostor, na zadovoljstvo šetača, ribolovaca i svih zaljubljenika u prirodu kultivisao, Opština Priboj je uradila projekat uređenja, vredan oko 25 miliona dinara.

Sredstva dobijena od Ministarstva zaštite životne sredine biće dovoljna samo za prvu fazu, koja podrazumeva čišćenje ovog zemljišta od smeća i njegovo kultivisanje, odnosno ravnjanje uvala i vrtača i podizanje zaštitnog zemljanog nasipa, što će onemogućiti dalje plavljenje ovog prostora a time i deponovanje smeća.

Pročitajte još:

Da bi se ojačao zaštitini pojas, do rečnih korita Lima i Uvca, biće zasađene i sadnice topole i vrbe, a postaviće se i deo parkovskog mobilijara sa klupama za odmor i predah.

U drugoj fazi, koja podrazumeva i nova sredstva, potpuno bi se kultivisao ovaj prostor, kao odmorište ili izletište, sa adekvatnim parkovskim mobilijarom ili nekom vrstom ribarskog naselja.

Nakon tenderskih procedura, radovi na uređenju zemljišta na ušću reke Uvac u reku Lim, trebalo bi da se obave ovog leta, najkasnije do jeseni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike