Junački je stradao, život za Srbiju dao na Košarama: Navršilo se 25 godina od pogibije Darka iz Ljiga - nikada neće biti zaboravljen

05.05.2024

19:34

0

Samo par dana ga je delilo od završetka vojnog roka

Junački je stradao, život za Srbiju dao na Košarama: Navršilo se 25 godina od pogibije Darka iz Ljiga - nikada neće biti zaboravljen
Copyright RINA

Darko Milošević iz Ljiga imao je samo 21 godinu kada je svoj život dao za odbranu otadžbine na Košarama, tačno na današnji dan pre 25 godina.

Rođen je 28. oktobra 1978. godine. Samo par dana ga je delilo od završetka vojnog roka kada je počelo bombardovanje, a samim tim i produžetak vojnog roka.

- Bitku na Košarama vodio je general Dragan Živanović iz Ba kod Ljiga, komadant 125. motorizovane brigade kojoj je pripadao i Darko. Tog 5. maja 1999. u jeku borbe na Košarama, u ranim jutarnjim satima, i pored velikih napora srpske vojske koja je brojno bila dosta slabija u odnosu na neprijatelja odjeknule su detonacije koje su bile pogubne za Darka. Tu noć je preminuo u bolnici u Peći - kažu njegovi prijatelji za RINU.

RINA
 

Ovog mladića nisu zaboravili njegovi sugrađani, koji su organizovali Dan sećanja, uz prigodan program posvećen herojima ljiškog kraja stradalim od strane neprijateljske vojske.

Opština Ljig je među prvima u Srbiji krajem 1999. odala priznanje ovom junaku i ulica u kojoj je Darko Milošević živeo ponela je njegovo ime, a park u neposrednoj blizini njegove kuće dobio je spomen bistu.

- Junački je stradao, sećam se reči na zakletvi. Njegov otac mi je rekao da ga čuvam, ali ipak je stradao. On je bio ranjen, ali ipak je tražio da se vrati u jedinicu. Ti heroji su nas zadužili, i dalje nosimo rane koje bole svakodnevno. Dok je nas živih i naše srpske dečice oni nikad neće biti zaboravljeni - izjavio je ranije komadant odbrane Košara, pukovnik Ljubinko Đurković.

Na dan 125. motorizovane brigade, 24. septembra 2021. preko puta parka otkriven je mural sa Darkovim likom, koji je urađen na inicijativu njegovih saboraca i prijatelja.

Ljižani poručuju da ga nisu zaboravili, i neće, dok je bar jednog deteta koje će ubaciti loptu u koš i potrčati u parkiću. A, inače, ulica u kojoj je živeo Darko ulica je sa najvećim brojem dece u Ljigu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike