Četiri srpska grada noćas su bila u ljubičastoj zoni: Stanovnici udisali vazduh "opasan po zdravlje"

17.12.2020

12:20 >> 13:08

0

Autor: Jovana Vrećo

Situacija ni u jutarnjim časovima nije bila bolja, magle je bilo više nego uobičajeno

Četiri srpska grada noćas su bila u ljubičastoj zoni: Stanovnici udisali vazduh "opasan po zdravlje"
Copyright Profimedia

Nišlije, Valjevci, Čačani i Beograđani su noćas udisali vazduh “obojen” ljubičastom bojom, sa indeksom zagađenja većim od 200,  koji je bio ocenjen kao “opasan po zdravlje”, pokazuju indeksi kvaliteta vazduha mobilne aplikacije AirVisual.

Ipak, situacija ni u jutarnjim časovima nije bila bolja, magle je bilo više nego uobičajeno, a kvalitet vazduha je na pomenutoj aplikaciji bio označen crvenom bojom – “nezdrav”.

Upravo tako je i Beograd jutros završio na top 10 listi najzagađenijih gradova u svetu. Međutim, najopasnije je bilo u Nišu gde je skala AirVisual stigla do 276, dok su se u Valjevu i Čačku ti parametri kretali između 240 i 270, a deo Beograda koji je najduže ostao u ljubičastoj zoni bio je Kotež, sa indeksom kvaliteta vazduha od čak 290.

Printscreen/ Youtube

Čačak “obojen” u zeleno

U isto vreme, sajt državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) vazduh četvrte kategorije koji se kvalifikuje kao “zagađen”, pokazuje u Beogradu, Pančevu, Velikim Crljenima, Valjevu, Užicu i Boru. Aparati SEPA jutros rekordno zagađenje PM2,5 česticama beleže u Nišu (75,6 mikrograma po kubnom metru), a PM10 česticama u Pančevu (99,1 mikrograma po kubnom metru).

Za razliku od aplikacije AirVisual, na mapi SEPA Čačak nije ni u crvenoj, a kamoli ljubičastoj zoni, već je jutros “obojen” u zeleno, što označava da je vazduh “odličnog” kvaliteta. Objašnjenje ovakve kontradiktornosti u merenjima najbolje pokazuje mapa Agencije o trenutnom zagađenju vazduha u Srbiji

Naime, u Čačku, uopšte ne mere čestično zagađenje, već koncentracije azot dioksida i ugljen monoksida koje su ispod graničnih vrednosti, pa je jasno zašto je prema indeksima SEPA, vazduh u tom gradi ocenjen kao – “odličan”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike