Pod aulama Novosadskog sajma otvorena izložba umetnosti, za četvrtak najavljena nova manifestacija (FOTO)

18.03.2024

18:37

0

Po otvaranju Izložbe umetnost "Art Expo", Dalibor Rožić i Nikola Lovrić su uručili priznanje "Sava Šumanović", nagradu koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti

Pod aulama Novosadskog sajma otvorena izložba umetnosti, za četvrtak najavljena nova manifestacija (FOTO)
Novosadski sajam - Copyright Dnevnik.rs

NaNovosadskom sajmu zvanično je otvorena Izložba umetnosti "ART EXPO", koju će posetioci moći da vide do 25.marta, a za koju je ulaz besplatan.

- Imajući u fokusu integritet i identitet čoveka u savremenom svetu ovogodišnja postavka „Art
Expa“ pokreće pitanja kojima zadiru u samu srž brisanja identiteskih oznaka u svetu globalizacije. Ovaj Sajam, koji umrežava i sinergiše, jasno prepoznaje ritam po kojem diše Novi Sad kao Kulturna prestonica Evrope, Omladinska prestonica Evrope i UNESKO kreativni grad. Umetniku Zdravku Joksimoviću iskreno čestitam u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Milana Đurića, a svim ovogodišnjim izlagačima, organizatorima želim da se na ovom mestu naši putevi i dalje ukrštaju, a da ruke, u znak dobrodošlice Grada domaćina, nastave još dugo godina da se šire i pružaju ka novim prostranstvima umetničkih izraza okupljenih oko svih markantnih tačaka kulturnog razvoja Novog Sada -  istakao je Rožić.

- Umetnost i kultura su neraskidivi, danas ćemo da vidimo ljude koji su postavili Izložbu „Figure: Ljudi“, koja se tiče identiteta i integriteta, uručićemo Nagradu „Sava Šumanović“, pogledati
posebno interesantan eksponat koji stiže sa Cetinja – Ćemer, deo tradicionalne svečane nošnje
Crnogorki, izrađen u tehnici livenje ili filigran, videti postavke naših izlagača - rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.

- Nadam se da će ovaj Sajam probuditi emocije, kao što budi emocije umetnika koji su danas sa nama. Hvala vam što ste podelili svoju duhovnost, svoje ideje, svoju kreativnost sa nama, a Novosadski sajam će i ubuduće nastojati da podržava umetnost i kulturu, sa željom da Novi Sad i ubuduće bude prestonica kulture - dodao je Lovrić.

Po otvaranju Izložbe umetnost !Art Expo", Dalibor Rožić i Nikola Lovrić su uručili priznanje
"Sava Šumanović", nagradu koja se dodeljuje za domete u likovnoj umetnosti.

Dnevnik.rs
 

Ovogodišnji laureat je Zdravko Joksimović vajar iz Beograda, koji je primajući priznanje rekao:

- Hvala svima koji ste došli da uveličate ovaj svečani trenutak. Zaista sam uzbuđen. Ovo je neverovatan trenutak i veoma sam ponosan što dobijam Nagradu „Sava Šumanović“, jednu od najznačajnijih nagrada u mom opusu i životu. Presrećan sam što se to dešava ovde, pred vama na ovoj Izložbi. Hvala vam!

Žiri koji je ove godine odlučivao o dodeli Nagrade "Sava Šumanović" radio je u sastavu:

Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti iz Novog Sada, Vesna Latinović, galeristkinja iz Novog
Sada i Sava Stepanov likovni kritičar iz Novog Sada (predsednik žirija).

Odluku o dodeli nagrade doneli su na sastanku koji je održan 12. marta u prostorijama
Galerije „Bel Art“ u Novom Sadu. U obrazloženju, koje je pročitala Vesna Latinović, između ostalog piše:

- Neposredan povod da se vajaru Zdravku Joksimoviću dodeli Nagrada “Sava Šumanović” za

likovnu umetnost bile su dve njegove nedavne samostalne izložbe u galeriji X vitamin i u Muzeju
Cepter u Beogradu.

Na svojoj jubilarnoj pedesetoj samostalnoj izložbi u Muzeju Cepter u Beogradu, koja je još u toku, Joksimović sličnim načinom varijacija razmatra slikarsko delo Bore Iljovskog, umetnika kojeg
duboko poštuje. Insipirisan slikarstvom vajar Joksimović gradi autentične reljefne skulpture jednostavnih svedenih formi ponovo primenjujući metod sintetisanja najrazličitijih materijala (metala, gume, aluminijuma, grafita, bakra, kože i drveta). Sve to rezultira kompaktnim plastičkim ostvarenjima iz kojih se emituju jasne estetske i etičke poruke.

Zbog svega toga, članovi Žirija za dodelu Nagrade „Sava Šumanović“ uvereni su da je zbog svog četiri i po decenije aktivnog prisustva na umetničkoj sceni, zbog ostvarenih visokih dometa, zbog svojih izuzetnih i specifičnih umetničkih ostvarenja kojima je posvećen u aktuelnom trenutku, baš kao i zbog svog ukupnog doprinosa našoj umetnosti - Zdravko Joksimović dostojan nagrade koja nosi ime Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih slikara u celokupnoj istoriji srpske umetnosti.

U četvrtak, 21. marta, u Hali “Master”, u 11.00 časova, svečano će biti otvoreni i Sajam obrazovanja „Putokazi“, prvi Sajam gejminga „NS Gaming Week“, kao i manifestacije „Dani Laze Kostića“. Istog dana, od 10.00 do 15.00 časova, biće održan i Sajam zapošljavanja, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Novi Sad.

Danima umetnosti, kulture, obrazovanja i gejminga podrška su: Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Grad Novi Sad, Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za kulturu.

Sponzor jubileja Novosadskog sajma je Telekom Srbija.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike