24SEDAM RUMA 35. sednica SO Ruma: Odbornici dali saglasnost za projekte za kvalitetnije vodosnabdevanje

13.10.2023

19:09

0

Autor: 24sedam

Opština Ruma je konkurisala sa dva projekta i oba su odobrena, a reč je o projektima izgradnje crpnih stanica u Grabovcima i Klenku

24SEDAM RUMA 35. sednica SO Ruma: Odbornici dali saglasnost za projekte za kvalitetnije vodosnabdevanje
Opština Ruma - grb - Copyright Opština Ruma

Opština Ruma je preduzela konkretne korake ka pronalaženju dugoročnog rešenja problema vodosnabdevanja ne samo Rume, nego i Srema.

Rumski odbornici dali su saglasnost na Međuopštinski sporazum o projektovanju, izgradnji i upravljanju Regionalnim sistemom vodosnabdevanja "Istočni Srem" što je pravni preduslov za formiranje jednog jedinstvenog javnog preduzeća za vodosnabdevanje istočnog Srema, pojasnio je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević.

"Ono što je bitno jeste da se na teritoriji naše opštine, konkretno u katastarskoj opštini Hrtkovci nalaze veliki rezervoari vode koji mogu da obezbede kvalitetno snabdevanje većeg broja stanovnika. Ovom odlukom mi smo stvorili pravne preduslove da počnemo sa realizacijom tog projekta. Finansiranje projekta je od strane Ministarstva za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu i sedište tog preduzeća će biti u rumskoj opštini. Ulazimo u postupak koji će u narednom periodu, nadam se u narednoj deceniji, rešiti na jedan zaista kvalitetan, trajan i najekonomičniji način vodosnabdevanje istočnog Srema", izjavio je Kovačević.

Opština Ruma je od AP Vojvodine dobila veliku finansijsku pomoć i za unapređenje vodosnabdevanja u juznom delu opštine. Tim povodom predsednik SO Ruma Stevan Kovačević je juče potpisao ugovor o dodeli sredstava za sufinansiranje izgradnje, sanacije, rekonstrukcije i izrade tehničke dokumentacije vodnih objekata u javnoj svojini na teritoriji AP Vojvodine u 2023. godini.

Opština Ruma je konkurisala sa dva projekta i oba su odobrena, a reč je o projektima izgradnje crpnih stanica u Grabovcima i Klenku sa ugradnjom uređaja za kondicioniranje pijaće vode i izgradnjom  rezervoara i mreze za odvođenje otpadnih voda.

"To su dva sela koja su imala problem sa vodosnabdevanjem. Oba projekta vrede 126 miliona dinara od kojih 93 miliona obezbeđuje APV, a 33 miliona Opština Ruma. Mi ulazimo u projekat rešavanja tog gorućeg problema za građane tog dela naše opštine i sa njegovom realizacijom mi ćemo stvoriti uslove ne samo da ti građani tog dela  naše opštine imaju dovoljne količine vode tokom cele godine, nego će imati i vodu koja zadovoljava sve standarde o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće", rekao je Kovačević.

Odbornici su na današnjem zasedanju izglasali Izveštaj o radu sa informacijom o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, nekoliko planskih dokumenata, kao i Rešenja o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi "Poletarac" Ruma za 2024. godinu.

Novi v.d. mandati povereni su Damiru Vasiljeviću Toskiću (Gradska biblioteka "Atanasije Stojković"), Mariji Ćuić (Turistička organizacija opštine Ruma) Miroslavu Sučeviću (JP "Stambeno") i Stojši Jovanoviću (JP "Komunalac"), usvojeno je i nekoliko odluka o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora, ali i Opštinske izborne komisije, kojom će ubuduće predsedavati Nada Harš, dok je za zamenika imenovan Miroslav Sučević.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike