24SEDAM RUMA Pokrajinska Vlada dodelila Opštini Ruma sredstva za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta

25.10.2023

21:00

0

Autor: 24sedam

Aleksandra Ćirić Bošković zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu na značajnoj podršci u naporima da se zatvore sve divlje deponije na teritoriji Rume

24SEDAM RUMA Pokrajinska Vlada dodelila Opštini Ruma sredstva za uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta
Copyright Opština Ruma

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora vrednih ukupno 320 miliona dinara bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Ugovori su potpisani s predstavnicima 13 lokalnih samouprava: Ruma, Zrenjanin, Žitište, Čoka, Nova Crnja, Inđija, Novi Kneževac, Beočin, Sečanj, Odžaci, Alibunar, Bečej i Irig.

Nakon potpisivanja ugovora, predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na značajnoj podršci u naporima da se zatvore sve divlje deponije na teritoriji Rume.

„Uklanjanjem divljih deponija, zajedno gradimo temelje za stvaranje održive i blistave životne sredine, koja je značajna ne samo za nas danas, već i za život naših budućih generacija", naglasila je predsednica opštine Ruma Ćirić Bošković.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski istakao je tom prilikom da je Sekretarijat ove godine inicirao da se u Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta uvrsti nova konkursna linija koja je namenjena za rešavanje problema divljih deponija koje se nalaze na poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini, pri čemu će otpad biti odlozen gde je i predviđeno, a zemljište biti korišćeno u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

„Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje troškova za uklanjanje otpada primarnom separacijom ili drugim tretmanom na mestu gde postoje divlje deponije, i radi maksimalnog iskorišćavanja komunalnog otpada – za njegovo utovarivanje, transport i odlaganje na registrovane deponije i lokacije koje su planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave predviđene za to“, izjavio je podsekretar Aleksandar Panovski i naglasio da će na taj način biti sprečene sve negativne emisije i loš uticaj deponija na okolinu.

„Ovim projektima će sa divljih deponija u AP Vojvodini biti uklonjeno i odlozeno blizu 125.000 kubnih metara otpada, čime će se osloboditi gotovo 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini“, naglasio je Panovski.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike