24SEDAM RUMA Dom zdravlja Ruma dobio novi mamograf (FOTO)

21.11.2023

14:59

0

Autor: 24sedam

Ova nabavka će značajno unaprediti preventivne preglede

24SEDAM RUMA Dom zdravlja Ruma dobio novi mamograf (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Dom zdravlja Ruma danas je dobio novi mamograf, čiju nabavku je omogućio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvajanjem od 15,5 miliona dinara. Primopredaja je obavljena uz prisustvo pomoćnice pokrajinskog sekretara za zdravstvo, doktorke Snežane Bojanić.

Ova nabavka će značajno unaprediti preventivne preglede, što je od izuzetne važnosti za žene u opštini Ruma, omogućavajući rano otkrivanje anomalija i bolesti", istakla je Aleksandra Ćirić Bošković, predsednica Opštine Ruma. 

Opština Ruma
 

„U Dom zdravlja dugo nije ništa ulagano, za dve godine proslavljamo 50 godina kako je ova zgrada sagrađena i kako se Dom zdravlja ovde preselio. Mi smo već prošle godine krenuli sa značajnim ulaganjima u Dom zdravlja. Krenuli smo najpre sa opremom, sa kupovinom saniteta gde nam je takođe Pokrajinski sekretarijat pomogao, ali i mi sami smo izdvojili prethodne godine preko 40 miliona dinara u opremanje Doma zdravlja kroz kupovinu ultrazvučnog aparata, opreme za hitnu sluzbu, nove stolice i kompjutersku opremu za lekare, a ove godine smo krenuli sa rekonstrukcijom dečijeg odeljenja koje je bilo u vrlo lošem stanju. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati jedan deo dečijeg odeljenja potpuno renoviran, a od naredne godine krećemo parcijalno u renoviranje čitave zgrade Doma zdravlja“, izjavila je predsednica Ćirić Bošković.

Doktorka Snežana Bojanić je rekla da je novi mamograf vrlo značajan za građanke rumske opštine, ali i iz razloga što Ruma od 2015. godine učestvuje kao jedini dom zdravlja u Srbiji u nacionalnom skriningu raka dojke.

Dosadašnjim radom Dom zdravlja Ruma je pokazao da zauzima opravdano takvo mesto u nacionalnom skriningu. Ono što je za pohvalu je to da i lokalna samouprava ne zaboravlja Dom zdravlja bez obzira što nije više osnivač, tesno sarađuje sa Domom zdravlja i ulaze sve što je potrebno imajući u vidu koliko je to vazno za stanovništvo Rume, da bez obzira ko je osnivač oni imaju dobre uslove za rad i dobru opremu. Ovaj mamograf ima bolje reference od starog, daleko je brzi, delotvorniji, sa manjom dozom zračenja, sa manje bolnim pritiskom, tehnologija je napredovala i ona se sazela u ovom aparatu što će naše pacijentkinje iz rumske opštine i osetiti“, izjavila je doktorka Bojanić.

Opština Ruma
 

Direktorka Doma zdravlja, Jelena Stojanac Mračević je rekla da ova ustanova pridaje izuzetan značaj preventivnim mamografijama koje se u okviru organizovanog skrininga sprovode dugi niz godina.

„Svaka žena zna značenje reči mamografija i koliko je taj pregled vazan. Novi savremeni mamograf će svakako olakšati ostvarenje cilja. Ono što je izuzetno vazno, a to su i značajna ulaganja i lokalne samouprave u naš Dom zdravlja. Uskoro će stići novi ultrazvučni aparat za sluzbu ginekologije i u toku je renoviranje dečijeg odeljenja. Posle rendgen aparata koji je stigao u maju ove godine od Ministarstva zdravlja svedoci ste koliko se ulaze u opremu i koliko mi tezimo inovacijama i napredujemo što se tiče svih novih aparata i sluzbi“, izjavila je direktorica Stojanac Mračević.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike