24SEDAM RUMA Proslavljena gradska slava Rume - Sveti Stefan Dečanski

24.11.2023

19:47

0

Autor: 24sedam

Predsednica Ćirić Bošković je pravoslavnim vernicima koji danas proslavljaju veliki praznik čestitala krsnu slavu, a svim građanima poželela srećan Dan Opštine

24SEDAM RUMA Proslavljena gradska slava Rume - Sveti Stefan Dečanski
Copyright Opština Ruma

Današnjim obredom liturgije u Hramu Silaska Svetog Duha na apostole i svečanim lomljenjem slavskog kolača, Ruma je započela proslavu gradske slave, posvećene Svetom Stefanu Dečanskom.

Protonamesnik Dušan Višekruna, zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, predvodio je liturgiju kojoj su prisustvovali predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, visoki zvaničnici lokalne samouprave i mnogobrojni građani.

Osim obeležavanja gradske slave, Ruma danas takođe slavi 24. novembar kao Dan Opštine, u sećanju na 1918. godinu i pripajanje Srema Kraljevini Srbiji. Nakon liturgije, predstavnici Opštine Ruma položili su vence kod spomenika dr Žarku Miladinoviću, ispred zgrade Pošte.

Predsednica Ćirić Bošković je pravoslavnim vernicima koji danas proslavljaju veliki praznik čestitala krsnu slavu, a svim građanima poželela srećan Dan Opštine.

Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Čedo pobozne kraljevske porodice, Stefan od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj poboznosti. Sveti Stefan Dečanski je pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedrzitelja (Pantokratora). Divljenje ne samo monaha, već celog Carigrada izazivao je svojim vrlinama, pre svega mudrošću i trpeljivošću, ali i podvigom i blagougodnošću.

Pošto mu je nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno vratio vid, on je iz zahvalnosti počeo gradnju hrama Visoki Dečani, koji vazi za jedan od najlepših bisera vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske drzave.

Sveti Stefan Dečanski upokojio se 1336. godine, a zajedno sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom danas čini trojstvo najmudrijih, najpozrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike