24 SEDAM RUMA: Sveobuhvatni pregledi u selima rumske opštine

08.05.2023

16:16

0

Pregledi će obuhvatati merenje vrednosti šećera u krvi, skrining na dijabetes, depresiju i kolorektalni karcinom, kao i merenje gustine kostiju i arterijskog krvnog pritiska

24 SEDAM RUMA: Sveobuhvatni pregledi u selima rumske opštine
Ilustracija - Copyright Freepik

U okviru svoje misije za unapređenje zdravlja u ruralnim područjima, Centar za prevenciju Doma zdravlja „Ruma“ započinje seriju preventivnih pregleda širom sela rumske opštine. Ova inicijativa, realizovana u saradnji sa zdravstvenim timovima iz seoskih ambulanti, odvijaće se prema unapred utvrđenom rasporedu, pokrivajući svako selo u različito vreme.

Počev od 10. maja 2023. godine, stanovnici Žarkovca, Donjih Petrovaca, Voganja, i drugih sela imaće priliku da pristupe ovim važnim zdravstvenim uslugama. Raspored je pažljivo planiran tako da se svako selo poseti u određeno vreme, omogućavajući pristup preventivnim pregledima što većem broju ljudi.

Pregledi će obuhvatati merenje vrednosti šećera u krvi, skrining na dijabetes, depresiju i kolorektalni karcinom, kao i merenje gustine kostiju i arterijskog krvnog pritiska. Ovi testovi su ključni za rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema, što je od vitalnog značaja za seoske zajednice koje često nemaju lako dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Pored medicinskih usluga, timovi će pružati i savete u vezi sa zdravljem, promovišući zdrave stilove života. Edukacija o zdravim navikama, kao što su ishrana, vežbanje i prevencija bolesti, biće integralni deo ovog programa.

Ova inicijativa odražava posvećenost Doma zdravlja „Ruma“ ka unapređenju zdravlja i blagostanja svih građana, posebno onih u ruralnim područjima. Očekuje se da će ovaj program doprineti poboljšanju zdravstvene svesti i prevenciji bolesti u rumske opštine, čineći značajan korak ka boljem zdravlju i dobrobiti zajednice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva. 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike