Spržen kukuruz i u čačanskom kraju: Stočari neće imati čime da prehrane krave

24.08.2021

14:35 >> 14:59

0

Autor: L. Đ. T.

Ono što je dodatno odmoglo stočarima jeste sušan period bez padavina koji traje duže od mesec dana

Spržen kukuruz i u čačanskom kraju: Stočari neće imati čime da prehrane krave
RINA

Dugotrajna suša prepoloviće ovogodišnji rod kukuruza. Veliki problem ratarima pravi i nestašica vode, jer nemaju čime da zalivaju svoje parcele.

Dejan Čarapić, iz sela Prijevor kod Čačka, na nekoliko hektara uzgaja žitarice, za koje je pitanje šta će obrati ove godine. Kukuruz koristi kako bi prehranio 20 grla krupne stoke, ali kako kaže, ove godine hranu će morati da dokupljuje, što dodatno otežava situaciju u stočarstvu.

Pročitajte još

– Umesto da budu zelene, stabljike su potpuno žute. Suša je ove godine spržila kukuruz. Na određenim parcelima nećemo obrati ni pola, na nekim drugim koje su drugačije pozicionirane i koje smo uspeli bar malo da zalijemo stanje je neznatno bolje. Prinosi su desetkovani, što će nam otežati prehranu stoke. Spremanje silaže je u toku, a nemamo od čega da je spremimo. Sve to su dodatni troškovi, koji nam, na nisku otkupnu cenu mleka, samo još više prave problem – rekao je Dejan.

RINA

Ono što je dodatno odmoglo stočarima jeste sušan period bez padavina koji traje duže od mesec dana. To je rezultiralo nestašicom vode, pa zalivanje nije moglo da bude izvršeno kao što je to slučaj u normalnim okolnostima.

RINA

– Najavljena kiša značiće nam samo toliko što ćemo malo da se rashladimo, a kukuruzu nema pomoći. Sve što je trebalo da rodi već se osušilo – kaže Dejan.

Pročitajte još

Međutim, problemima izazvanim sušnim periodom ni ovde nije kraj. Loši vremenski uslovi uslovili su smanjen rod voća i povrća, pa su njihove cene na pijacima duplo veće nego prethodne godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA