Afrička kuga i dalje hara Srbijom: Bolest napala farmu, moralo da se eutanazira više od 100 svinja

18.08.2023

13:11

0

Afrička kuga svinja je virusna, zarazna bolest, ali ne spada u zoonoze i čovek ne može da oboli

Afrička kuga i dalje hara Srbijom: Bolest napala farmu, moralo da se eutanazira više od 100 svinja
Svinja - Copyright RINA

Afrička svinjska kuga i dalje hara Srbijom, a zbog ove bolesti je više od 125 svinja eutanazirano na farmi u Zavodu za zbrinjavanje odraslih "Male pčelice" u Kragujevcu.

- Na taj način je bolest zaustavljena, nije registrovano dalje širenje i zasada je područje Šumadije bezbedno kad je u pitanju svinjska kuga. Simptomi koje stočari treba da uoče kada je reč o svinjskoj kugi jesu slabiji apetit kod životinja i visoka temperatura. U tom slučaju treba odmah da kontaktiraju s veterinarima i nadležnim inspekcijama koji dalje preuzimaju sve neophodne procedure oko utvrđivanja bolesti i eventualne eutanazije - saopšteno je iz Republičke veterinarske inspekcije Šumadijskog upravnog okruga.

Afrička kuga svinja je virusna, zarazna bolest. Ne spada u zoonoze i čovek ne može da oboli od ove bolesti. Glavni rezervoari bolesti su divlje svinje, prijemčive domaće svinje, a do zaražavanja dolazi ili kontaktom sa divljom svinjom ili kontaktom zaražene domaće svinje sa prijemčivom populacijom.

RINA
 

- Interesantno je da kao vektor za ove zaraze u literaturi postoje čak i krpelji u čijem telu virus može da ostane i do sto dana. Radi se o DNK virusu vrlo otpornom na spoljašnju sredinu, što znači da na četiri stepena celzijusa virus u mesu svinje može da opstane i do šest meseci, u sušenom mesu do 12 meseci, a na kanalima na farmama do 11 dana. Kontaminacija prijemčivih jedinki, dakle domaćih svinja u ovom slučaju, najčešće dolazi, kao što se desilo u našem okrugu, transportom zaraženih. To su bili rezervoari, kliconoše, pošto ovaj virus može da se izlučuje i dva dana pre kliničkih simptoma - rekao je za RINU veterinar Zoran Velkovski.

Velkovski je istakao da je suština borbe protiv ove zarazne bolesti brza dijagnostika i reakcija, kako bi se sprečilo širenje virusa, jer leka protiv njega nema.

- Suština borbe protiv ove zarazne bolesti jeste brza dijagnostika. Imamo izuzetno dobru saradnju sa Veterinarskim institutom u Kraljevu koji odmah izlazi na teren radi dijagnostike i onda se preuzimaju mere prekidanja lanca prenošenja virusa i eutanazija jedinki - kazao je Velkovski.

Prema njegovim rečima, ukoliko čovek dođe u kontakt sa zaraženim jedinkama ili konzumira zaraženo meso, to ni na koji način neće uticati na njegovo zdravlje, već je glavni udarac koji ova bolest zadaje ekonomske prirode, samim tim što protiv afričke kuge nema leka već se jedinke humano ubijaju, što može dovesti do poremećaja na tržištu.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike