Gorela je tri dana, a sada je potpuno zatrpana: Rešen probem deponije kod Topole (FOTO)

27.08.2021

08:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Obodni delovi tretirani rastvorom od algi, a površinski deo nasut zemljom i peskom

Gorela je tri dana, a sada je potpuno zatrpana: Rešen probem deponije kod Topole (FOTO)
Copyright RINA

Deponija u naselju Torovi gorela je nedavno nekoliko dana. Ovaj problem brzom intervencijom nadležnih iz JKSP Topola, Vatrogasne jedinice Topola i čelnika opštine uspešno je rešen.

Prvobitno je požar lokalizovan, potom je čitava površina deponije nasuta zemljom i žutim peskom, dok je danas rešen problem i obodnih delova gde je još uvek mestimično dolazilo do samozapaljivanja.

Pročitajte još:

– Požar je lokalizovan pre nekoliko dana, sporadično se pojavljuje dim ali sada sa ovim rastvorom od algi koji smo obezbedili u saradnji sa opštinom i njihovom investicijom od oko milion dinara obodni delovi oko 60 ari će se pokriti i prodreće u smeće tako da se nadamo da problema više biti neće. Očekujemo da nam ostane za oko 30 ari i na samom platou deponije da i to tretiramo. Nadam se da će opština iznaći sredstva da se cela deponija ovako sanira ali za sada uz zemlju i ovaj rastvor problem je rešen – kazala je Natalija Radovanović pomoćnica direktora JKSP Topola.

Rastvor od algi u ove svrhe se već godinama koristi u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.

RINA

– Sastav rastvora kojim se tretira deponija je čista alga uvežena iz Irske, potpuno organski proizvod koji ima niz prednosti. Ultrazvučnom estrakcijom u našoj fabrici koja se nalazi u okolini Čačka pravimo proizvod algo komposter, organski i ekološki. Alga formira gelastu strukturu i sprečava dotok kiseonika kao i pojavu požara. Rastvor alge i vode treba da dospe i na određenu dubinu deponije s toga treba dobro naliti kako bi alhinati dospeli do dubina, vezali se za metan i pretvorili ga u nezapaljiv oblik. Prednosti su i što se neutrališe amonijak, nema neprijatnih mirisa, razložiće se sve što je organskog porekla na deponiji i svi delovi koji se tretiraju nemaju mogućnost zapaljivanja – izjavio je za Miloš Škorić direktor firme “Algo tehnolodzi”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike