Posle pet sati pregovora završen sastanak predstavnika Vlade i poljoprivrednika: Odluka u 20 časova

20.05.2023

17:01

0

Među zahtevima su i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara

Posle pet sati pregovora završen sastanak predstavnika Vlade i poljoprivrednika: Odluka u 20 časova
Ilustracija - Copyright Profimedia

Posle više od pet sati, završeni su pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predstavnik Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Subotice Miroslav Matković rekao je nakon izlaska iz zgrade Vlade Srbije okupljenim novinarima da će predloge koji su dobili, poljoprivrednici razmotriti i do 20 časova saopštiti odluku da li predloge prihvataju ili ne i da li će nastaviti sa blokadama, ali nije želeo da otkrije detalje razgovora. 

Predsednik Udruženja "Stig" Nedeljko Savić je rekao da su je ono što je predloženo na sastanku ispod 50 odsto od onih zahteva koji su ranije izneti. 

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka bude 78 dinara po litru plus PDV.  

Takođe, poljoprivrednici su zahtevali da se na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture ne obračunavaju akcize i PDV. 

Pored toga zahtevali su uvođenje prelevmana na mlečne proizvode i da se subvencije po kravi, koje trenutno iznose 30.000 dinara uvećaju za 10.000 dinara. 

Među zahtevima su i subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja uzgajivača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije saopštio da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara. 

Predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike