Južna Morava nadošla, a otpad ugušio ribe kod Mezgraje

18.09.2020

14:27

0

Otpadne materije sa dna dovele su do gušenja ribe, rekao je direktor ribočuvarske službe Nikola Kumanović

Južna Morava nadošla, a otpad ugušio ribe kod Mezgraje
Copyright Facebook/Ribolovci Niš i okolina

U Južnoj Moravi, nizvodno od ušća Nišave kod sela Mezgraja, juče su plutale uginule ribe, a iz ribočuvarske službe Južna Morava 2, kažu da je pomor riba izazvan muljem i otpadnim materijama koje je sa dna podigao veći nivo Nišave. Ribolovci dodaju da se osećao smrad iz kanalizacije, te da je upravo ta otpadna voda krivac za uginuće.

Pre dva dana, navodi direktor ribočuvarske službe Nikola Kumanović, Nišava je nadošla, te je dovela i do uginuće riba.

Ilustracija/Tanjug/Dušan Aničić

– Nišava je, kažu ribolovci, nadošla metar i deset. To može da uradi samo Zavojsko ili Vlasinsko jezero, niko nema tu količinu vode da bi se Nišava podigla, a kiša nije nigde padala. Kad je nadošla, podigla je sav mulj i otpadne materije sa dna i došlo je do gušenja ribe, nije trovanje – kaže Kumanović za portal Južne vesti.

Ribolovci napominju da je tužno gledati kako se ribe bore za vazduh, kao i da se ovo ponavlja skoro svake godine.

– Kad reka nadođe podigne svu štroku koja se taloži dok je Nišava mala i onda se desi ovo… To je nažalost uobičajena pojava – napisao je jedan ribolovac.

Direktor ribočivarske službe tako kaže da se uginuće riba u letnjem periodu događa skoro svake godine, a da je ovog puta to bilo manjeg obima.

– Sad mi ne treba da se tešimo što je ovaj put bilo manjeg obima, to ne znači da sledeći put neće biti većeg – kaže Kumanović.

Prema njegovim rečima voda se povukla i sada je Nišava bistra. Zaključuje da je rešenje za svakogodišnje uginuće riba, izrada taložnika za preradu otpadnih materija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike