Vratile se rode u Beljinu kod Čačka: Sačekale da prođe mećava i obradovale najmlađe! (FOTO)

09.04.2023

12:10

0

U Srbiji je zabeleženo oko 1200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava

Vratile se rode u Beljinu kod Čačka: Sačekale da prođe mećava i obradovale najmlađe! (FOTO)
Vratile se rode - Copyright Foto: RINA

Dok su na severu Crne Gore rode poranile pa je bračni par dugonogih ptica iznenadio sneg, ove šumadijske su pametno sačekale da prođu verovatno i poslednji trzaji zime i stigle su u čačansko selo Beljina. Mija i Antonije već tri godine vraćaju se u pobrđa Zapadne Srbije, a prethodnih godina sa sobom dovode i pojačanje.

- Njihovom seobom najviše su se obradovali mališani koji su svaki dan gledali i nebo i nadali im se. One su gosti čije nam društvo uvek prija i uvek se obradujemo kada se vrate, i volimo da ih posmatramo. Mislim da sam pročitao da su rode baš na ovom mestu bile pre sto godina, i drago nam je što ih ponovo vidimo u Beljini. Sada ih sve više ima i prava je lepota što su ove neobične ptice baš kod nas", rekao je za RINU meštanin sela Beljina.

Foto: RINA
 

U Srbiji je zabeleženo oko 1200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava. Poslednjih godina ove ptice postali su rado viđeni gosti i u kontinentalnom delu zemlje.

- Nekako su se rode sprijateljile sa našim ljudima i krajem, zbog toga se rado vraćaju i zbog toga ih niko niko ne dira i oduševljeni su kada se nađu u nečijoj blizini . Ovde u Čačku mi imamo zabeležena tri para roda na celoj teritoriji. Niko ih ne dira - Dragiša Petrović iz Udruženja „Sove na oprezu“.

Foto: RINA
 

Dolaskom roda u neko mesto najavljuju se lepe vesti. Ranijih godina sa sobom su donosile i pravi bejbi bum, jer je nedugo nakon što su se vratile u čačanskom porodilištu rođen rekordan broj beba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike