Razvoj Ljubovije u ekspanziji: Opština postala veliko gradilište i top destinacija za samo nekoliko godina, a sela njena sve punija (FOTO)

29.03.2023

21:53

0

Uz razvoj turističke, radi se i na unapređenju celokupne putne infrastrukture, ali i na kompletnoj rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže

Razvoj Ljubovije u ekspanziji: Opština postala veliko gradilište i top destinacija za samo nekoliko godina, a sela njena sve punija (FOTO)
Ljubovija - Copyright Foto: Mile Stančić

Epidemija korona virusa u fokus je stavila pojedine opštine, koje su tokom teških meseci i zatvorenih granica bile među najposećenijim lokacijama u Srbiji. Takav primer je i Ljubovija, smeštena na obalama Drine i domaćin najstarije regate u regionu. Tokom poslednjih nekoliko godina, ovo mesto postaje sve prepoznatljivije na turističkoj mapi naše zemlje i kao da doživljava svoj novi procvat.

Uz razvoj turističke, radi se i na unapređenju celokupne putne infrastrukture, ali i na kompletnoj rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.

Foto: Mile Stančić
 

- Ljubovija je u ovom trenutku jedno od najvećih gradilišta u Srbiji. Ovo radimo sa ciljem da poboljšamo infrastrukturu, na prvom mestu putnu, kako bi mogli i dalje da razvijamo dve osnovne privredne grane kod nas, a to su turizam i poljoprivreda. Na ovaj način pokušavamo da vratimo bar nekoga od svih onih ljudi koji su ranijih godina odlazili iz Ljubovije. Sredstva za izgradnju najvećim delom su obezbeđena iz budžeta Opštine LJubovija, a ostalo sufinansiraju Republika Srbija i Evropska unija - kaže za RINU predsednik opštine Ljubovija, Milan Jovanović.

Osim ključnih saobraćajnica, radi se i na rekonstrukciji lokalnih nekategorisanih puteva, pa su novi asflat dobila sela Caparić, Leović, Markovići u Donjoj Ljubovići, Sarići, Uzovnici i Alin grm - Šarampov, a u narednom periodu očekuje se asfaltiranje još oko dvadeset kilometara takođe lokalnih, seoskih puteva.

Foto: Mile Stančić
 

- Prioritet je da dodatno poboljšamo život naših građana, naročito onih koji su odlučili da ostanu u selima i bave se poljoprivredom. Cilj nam je da tu bude što više mladih ljudi, koji će formirati svoje porodice i posao. Zato je važno da im obezbedimo sve neophodne ulove, kako bi život bio bolji i lakši. Osim ulaganja u putnu infrastrukturu na seoskom području, pri završetku su i radovi na rekonstrukciji osnovne škole u Gornjoj Ljuboviđi, projekat unapređenja energetske efikasnosti finansira Ministarstvo rudarstva i energetike, a vrednost investicije je 15 miliona dinara - ističe Jovanović.

Foto: Mile Stančić
 

Radovi se privode kraju i u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ gde je projektom predviđeno proširenje ustanove, rekonstrukcija i proširenje kuhinje kao i nabavka novih kuhinjskih aparata.

U toku je i druga faza radova na regulaciji reke Ljuboviđe, od kružnog toka do ušća. Predstavnici Opštine obišli su i naselje Kolonija u Uzovnici gde je završena izgradnja 9 kuća sa 14 stambenih jedinica.

Foto: Mile Stančić
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike