Meštani Brasine otkrili šta je prethodilo padu MiG-21: Pilot se trudio i uspeo je da izbegne sve kuće u ovom naselju

19.10.2020

18:19 >> 10:24

0

Oko devet sati ujutru meštani malozvoničkog sela Brasina najpre su čuli jaku buku, onda su oni koji su se zatekli van svojih kuća ugledali avion kako leti n

Meštani Brasine otkrili šta je prethodilo padu MiG-21: Pilot se trudio i uspeo je da izbegne sve kuće u ovom naselju
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Oko devet sati ujutru meštani malozvoničkog sela Brasina najpre su čuli jaku buku, onda su oni koji su se zatekli van svojih kuća ugledali avion kako leti nisko iznad njihovog sela. Nedugo zatim je vojni avion MiG-21 pao u blizini kuće njihovog komšije Vitomira Tanaskovića kome je od siline detonacije nekoliko creova palo sa krova, a on je povređen. Poginuli su pilot major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije.

– Moj otac je čuo neke zvukove u letu koje upoređuje s onim kada valjak uključi hidronabijač. Tako se čulo. Sa drugih brda ljudi su posmatrali let i bilo je čudno što avion izvodi akrobacije. Pao je bočno i udario od zemlju.

Ta zapažanja preneo je Sputnjiku A.N. (36), koji je za vreme pada bio na oko četiri kilometra od mesta nesreće, na glavnom putu u Brasini. A.N. nije čuo ni eksploziju ni detonaciju, zbog brda koje ograđuje lokaciju pada od mesta na kom se on nalazio.

Meštanin Brasine,Stanoje Grujić, živi dva kilometra od mesta pada i čim je čuo buku izleteo je iz kuće.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Najpre se čuo veoma jak zvuk aviona koji nisko leti. Izleteo sam i video kako leti ka Borini, onda se okrenuo, počeo da se prevrće. Odmah sam krenuo ovamo i kada sam došao video se gust dim i znao sam da je nažalost pao. Pilot se trudio i uspeo je da izbegne sve kuće u ovom naselju – priča Stanoje Grujić za Pink.rs.

Nekoliko kuća od mesta gde se srušila letelica živi Milanka Ristić koja kaže da je gledala pad.

– Čula sam strahovitu buku i videla avion. Prošao je tik iznad moje kuće, zakačio za drveće obližnje šume i onda otišao ka Borini. Onda se vratio i preko svih krovova preleteo i pao kod komšije u dvorište, a ovde je u onaj tamo malinjak odbacio rezervoar. Bilo je strašno, mnogo sam se uplašila. Pilotu svaka čast, junak, spasao nam je svima živote, da je pao na neku od ovih kuća bila bi još veća tragedija. Inače, povređen je komšija u čije je dvorište pao avion dok je kupio orahe – priča ona.

Na mesto pada brzo su stigli vatrogasci, policija, Hitna pomoć i Vojska Srbije. Mestu pada nije bio omogućen prilaz, a teren su nadletali vojni i policijski helikopteri.

Povređen policajac u penziji

A.N. otkriva da se avion srušio odmah do Rudničke ulice u Brasini, između kuća porodica Tanasković, Tadić i Pavlović.

„Srećom, nema više povređenih, osim penzionisanog policajca Tanaskovića, koji je zadobio opekotine glave, vrata i leđa“, predočava A.N.

Jutros oko 9 časova avion MiG-21 Vojske Srbije srušio se u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. Prilikom pada poginula su oba pilota.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike