Otvoren Petrovaradinski karneval nakon pauze od osam decenija: Prodefilovali su orkestri, mažoretkinje i trupe iz vojvođanskih gradova

18.02.2023

15:24

0

Zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu Goran Kaurić rekao je da je ovaj karneval izuzetno značajan i da donosi Novom Sadu novu turističku manifestaciju

Otvoren Petrovaradinski karneval nakon pauze od osam decenija: Prodefilovali su orkestri, mažoretkinje i trupe iz vojvođanskih gradova
Petrovaradin - Copyright Pixabay

Hrvatsko kulturno - prosvetno društvo "Jelačić" i Udruženje građana "Petrovaradin media", ove godine obnovili su tradiciju "Petrovaradinskog karnevala" nakon pauze duge osam decenija.

Velika karnevalska povorka krenula je danas u 13 časova od crkve Svetog Jurja do karnevalske bine, kojom je ova manifestacija zvanično otvorena.

Na centralnom događaju prodefilovali su orkestri, mažoretkinje i trupe iz vojvođanskih gradova, kao i iz regiona.

Promo/V. Veličković
 

Prema rečima zamenika gradonačelnika Aleksandra Petrovića, Petrovaradin je dugo negovao tradiciju i običaje karnevalskih okupljanja, a sada ova obnovljena manifestacija vraća stari duh Podgrađa Novog Sada.

- Sama reč karneval i sami događaji ni najmanje nisu stran pojam Novom Sadu. Mi već godinama, sa određenim prekidima imamo Samba karneval, Mimoza karneval i pred svaku Novu godinu Dečiji novogodišnji karneval. Ne dovodim u sumnju da će entuzijazam i želja za promovisanjem ovog karnevala uspeti - rekao je Petrović.

Zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu Goran Kaurić dodaje da je ovaj karneval izuzetno značajan i da donosi Novom Sadu novu turističku manifestaciju.

- Petrovaradin i ovaj gradić u kom se nalazimo je sam po sebi spomenik sa velikim turističkim kapacitetima i ubeđen sam da će upravo ovako, preko ove manifestacije u narednim godinama, jer ovo treba da postane tradicija, da će biti sve više ljudi koji posećuju Novi Sad i koji će dolaziti na ovakve manifestacije - istakao je Kaurić.

Tokom 10 festivalskih dana organizovane su brojne izložbe i radionice na više mesta u gradu. Ovaj festival konkurisaće za ulazak u Uniju festivalskih gradova, a utemeljenje za članstvo je upravo njegovo održavanje koje je počelo tridesetih godina prošlog veka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike