24SEDAM ZRENJANIN Svečanost u Privrednoj komori Srbije

06.12.2022

12:20

0

Autor: 24sedam

Projekat “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, vredan dva miliona dolara, ima za cilj unapređenje pristupa osobama sa invaliditetom tržištu rada koje je otvoreno, inkluzivno i dostupno za sve

24SEDAM ZRENJANIN Svečanost u Privrednoj komori Srbije
Copyright Opština Zrenjanin

Na svečanosti održanoj danas u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno s predstavnicima još pet lokalnih samouprava, potpisao je Memorandum o saradnji na učešću u nacionalnom projektu  “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”. Četvorogodišnji projekat pokreću Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Forum mladih sa invaliditetom, a potpisnici Memoranduma su još i Nacionalna služba za zapošljavanje,  Privredna komora Srbije i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom. Partneri na projektu su Karitas Srbija, SMART kolektiv, Fondacija Ana i Vlade Divac i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom. 

Projekat “Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, vredan dva miliona dolara, ima za cilj unapređenje pristupa osobama sa invaliditetom tržištu rada koje je otvoreno, inkluzivno i dostupno za sve. 

Obraćajući se nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo što se grad Zrenjanin našao među učesnicima ovog projekta, zajedno sa Beogradom, Novim Sadom, Suboticom, Nišom i Valjevom. Istakao je nastojanja lokalne samouprave da unapređuje položaj osoba sa invaliditetom, da bude u stalnoj komunikaciji s udruženjima koja okupljaju takve osobe i da ovaj projekat predstavlja važan iskorak u unapređenju, pre svega, ekonomskog i socijalnog položaja osoba sa invaliditetom.

“U Zrenjaninu radi privredno društvo koje zapošljava oko sto osoba sa invaliditetom, grad je centar međuopštinskih organizacija srednjeg Banata paraplegičara, gluvih i nagluvih osoba i slepih i slabovidih i upravo smo sa njima, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, imali dobru diskusiju, dobar način komunikacije, kako da sistemski unapredimo saradnju, u okviru ingerencija lokalne samouprave. Zrenjanin je grad sporta i našu sportsku halu smo prilagodili osobama s invaliditetom, u njoj se održavaju državna stonoteniska takmičenja, radili smo na unapređenju kapaciteta kada je u pitanju prevoz takvih osoba, kroz nabavku specijalnog vozila za udruženje paraplegičara. Rešili smo problem sa stepenicama na našem Tehničkom fakultetu, ugradnjom lifta. Sve ove teme su mi bitne i bliske, i kroz bavljenje sportom upoznao sam divne ljude, osobe sa invaliditetom, zajedno smo kreirali sportski program i mislim da je problem u svesti ljudi u odnosu prema takvim osobama i da je jako važno da zajednički, kroz međusektorsku saradnju, promovišemo potencijal osoba s invaliditetom, koji je ogroman”, istakao je gradonačelnik i dodao da će ovim projektom, ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom, biti dopunjen spektar javnih poziva koji je Grad Zrenjanin realizovao po prvi put, poput onih za ekonomsko osnaživanje žena i ekonomsko osnaživanje mladih. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike